Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Seminar u Sremskim Karlovcima

Seminar u Sremskim Karlovcima


Sremski Karlovci, 25 - 26. oktobar 2013

Tema: Trening za tužioce i sudije za rukovođenje slučajevima zaštite konkurencije

U okviru projekta Građani i pravosuđe zajedno protiv korupcije: zaštita konkurencije i suzbijanje monopola,  25- 26 oktobra održan je seminar u Sremskim Karlovcima.

Ceo projekat izveden je uz podršku ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, u saradnji sa Topličkim centrom za demokratiju i ljudska prava kao i Užičkim centrom za ljudska prava i demokratiju.

Seminaru je prisustvovao dvadeset jedan učesnik i to iz osnovnih i viših tužilaštava i sudova, sa područja Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Sombora i šapca.

Program  seminara je raspoređen u dva dana. Prvog dana, kao predavači na seminaru učesnicima su se obratili profesor Miroslav Prokopijević, iz Instituta za Evropske studije, a nakon njega Gordana Lukić, članica Saveta Komisije za zaštitu konkurencije.

Profesor Prokopijević je izlaganje podelio na dva dela. U prvom delu govorio je o zaštiti konkurencije i suzbijanju monopola, a drugi deo predavanja odnosio se na korupciju. U nastavku prvog dela izlaganja naveo je nekoliko značajnih slučajeva iz prakse, npr. Tetra-Pak i zloupotrebu monopola koju je ova firma učinila u Italiji.

Nakon izlaganja o regulativi i rešenjima koja donose naši propisi u oblasti zaštite konkurencije i monopola, posvetio se postojećim značajnijim odlukama Evropske komisije, kao i upoznavanju učesnika sa izabranim odlukama Evropskog suda pravde. Na kraju prvog dela izlaganja profesor Prokopijević se osvrnuo na nekoliko primera „loše formulacije“  odredbi  Zakona o zaštiti konkurencije iz 2009. godine.

Drugi deo izlaganja odnosio se korupciju. Objašnjena je priroda ovog problema, kao i istorijski primeri njegovog pojavljivanja i napredovanja, npr. u SAD 1930. godine nakon velike ekonomske krize, kao i u bivšem SSSR 1983. godine, a u oba slučaja izazvane prohibicijom točenja alkohola.

Svoje izlaganje, profesor je dopunio dodatnim primerima npr. oko različitih shvatanja korupcije koja postoji u skandinavskim zemljama i onom koje postoji u Srbiji.

Nakon profesora Prokopijevića predavanje je održala Gordana Lukić, članica Saveta Komisije za zaštitu konkurencije.

Gospođa Lukić se nakon upoznavanja učesnika sa rešenjima iz Zakona o zaštiti konkurencije iz 2009. godine, kao i nakon predstavjanja načina rada Komisije za zaštitu konkurencije i ovlašćenja u borbi protiv monopola i zaštiti konkurencije, fokusirala na probleme sa kojima se Komisija susreće u radu, npr. teškoće da se slučajevi monopola i kršenja konkurencije uopšte otkriju u praksi bez „insajdera“, teškoće otkrivanja restriktivnih sporazuma...

Nakon ovoga gospođa Lukić je ukazala na odabrane slučajeve kojima se Komisija tokom godina rada bavila, npr. Telekom, SBB...

Sledećeg dana izlaganje na temu zaštite konkurencije i monopola nastavio je Dragomir Trninić, načelnik Sektora za operativne poslove Agencije za borbu protiv korupcije. Nakon uvodnog predstavljanja i upoznavanja učesnika seminara sa iskustvom u policijskim i srodnim poslovima, pokušao je da približi prisutnima rad Agencije za borbu protiv korupcije kao i probleme sa kojima se susretao u praksi.

Naveo je da baza podataka o imovini broji čak 32000 funkcionera, kako bivših tako i sadašnjih i da postoji nedostatak kadrovskih kapaciteta da se obavi celokupan posao kvalitetno, bez odgovarajuće opreme i većeg broja operativaca. Zatim je govorio o slučajevima korupcije prvenstveno u oblasti zdravsta, favorizovanjem određenih farmaceutskih kuća prilikom nabavke lekova kao i prilikom uvoza nafte i naftnih derivata.

Kao naredni predavač učesnicima se obratio gospodin Andrej Plahutnik. S obzirom da je bio dugogodišnji direktor slovenačke Komisije za zaštitu konkurencije, predavanje je uglavnom usmerio na iskustva koja je Slovenija imala prilikom pristupanja EU u oblasti zaštite konkurencije i borbe protiv monopola, regulative, upoznajući ujedno učesnike sa neminovnim izazovima u ovim oblastima sa kojima će se Srbija sresti u procesu pridruživanja EU.

Da li je konkurencija lek ili podstrek korupciji, o obavezi Srbije da članom 73. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uspostavi standard u pogledu konkurencije, kao i drugim izazovima koje ovaj član donosi,  dugoročnoj štetnosti državne pomoći, koja prema Evropskom standardu čini 1 %, a kod nas 5-6%, samo su neka od pitanja kojima se gospodin Plahutnik bavio u izlaganju. Kao primere iz regiona naveo je slučaj „Slovenačkih ljekarni“, kao i slučaj HRT televizije. Gospodin Plahutnik je uputio učesnike na knjige i slučajeve putem kojih bi saznali više informacija na temu zaštite konkurencije i monopola.

Učesnici su na kraju seminara popunili upitnike kojima su izvršili evaluaciju seminara. Organizacija seminara, tema i sami izlagači su ocenjeni sa visokim ocenama, što govori da je ceo seminar bio uspešan.

Poslednje vesti

Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Izdvojeno iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji objavljenog 17.4.2018. u Strazburu. More detail
Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Poverenik za samostalnost tužilaca i predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić, povodom izveštaja Evropske komisije... More detail
Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene Ustava potpuna politička kontrola nad tužilaštvom Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene... Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije