Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Zaštitnik građana ponovo na meti tabloida

Zaštitnik građana ponovo na meti tabloida

Zaštitnik građana ponovo na meti tabloidaNa meti tabloida ponovo je zaštitnik građana Saša Janković. Posle intervjua datom Nedeljniku u kome je govorio o slučaju Savamala, ali i o optužbama kojima je bio izložen zbog priče o smrti svog prijatelja u stanu u kome je tada živeo, ponovo je na naslovnoj strani, etiketiran kao, citiramo, lažov.

Zbog tuče u kojoj su se sukobili žandarmi, pripadnici Kobri i brat premijera Aleksandra Vučića, zaštitnik građana naložio je kontrolu službi. Ubzo potom, nedeljama je bio na naslovnoj strani tabloida, koji je insinuirao da je odgovoran za ubistvo svog prijatelja - koji je izvršio samoubistvo pre više od 20 godina. Godinu dana kasnije, Janković je u intervjuu za Nedeljnik otkrio kako je taj slučaj izvučen iz arhive.

"Zamenik državnog tužioca, koji vodi poznati slučaj u kome su učesnici bili žandarmi, vojni policajci, i braća predsednika Vlade i gradonačelnika, i u kome je moja kontrola rada policije i, posebno, Vojno bezbednosne agencije uzburkala duhove, dakle isti taj zamenik tužioca, telefonom je naložio da se spisi predmeta o samoubistvu mog prijatelja uzmu iz policijske arhive i bez ikakvog službenog traga dostave šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova."

Da li je i po čijem nalogu zamenik javnog tužioca Saša Drecun to uradio? U udruženju tužilaca kažu da jedan novinski tekst nije dovoljan da bi se neko osudio, ali da je zbog interesa javnosti potrebno istražiti navode.

"Nadležni tužilački organi moraju da ispitaju o čemu se radi, da ovu sumnju provere i da nakon toga, pošto utvrde šta se desilo zaista, o tome obaveste javnost. Mislim da je to neophodno da bi javnost imala poverenje u rad tužilaštva", kaže Goran Ilić iz Udurženja tužilaca Srbije.

Osim zbog tuče na Paradi ponosa, zaštitnik je naložio kontrolu policije i zbog rušenja u Savamali - kada je 30 napadača s fantomkama, u izbornoj noći, vezivalo ljude i rušilo objekte u tom delu Beograda. I, ista afera o zaštitniku se ponovo vratila na naslovnicu tabloida.

"To je definitivno sredstvo za prljanje svih ljudi koji se na bilo koji način protive Aleksandru Vučiću lično. Ovaj sad tekst koji pominjete proistekao je iz potrebe da se zabašuri istina, da je Devenport rekao da je Vučić obećao da će sprovesti sve ono što stoji u preporukama Jankovića", kaže novinar Slobodan Stupar.

Osim toga, Devenport je rekao i da Evropska unija želi da vidi konkretan napredak u vladavini prava u Srbiji, uključujući nezavisno i nepristrasno pravosuđe i tužilaštvo, nezavisne institucije i medije.

Pogledajte prilog u okviru vesti televizije N1 na 5:56.

>

Izvor: N1, autor: Jelena Zorić

Poslednje vesti

Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Izdvojeno iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji objavljenog 17.4.2018. u Strazburu. More detail
Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Poverenik za samostalnost tužilaca i predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić, povodom izveštaja Evropske komisije... More detail
Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene Ustava potpuna politička kontrola nad tužilaštvom Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene... Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije