Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Debata o ustavnim amandmanima o pravosuđu – koje su glavne teme?

Debata o ustavnim amandmanima o pravosuđu – koje su glavne teme?

Debata o ustavnim amandmanima o pravosuđu – koje su glavne teme?Sredinom januara, Ministarstvo pravde je predstavilo predlog izmena ustavnih odredaba koje se tiču pravosuđa. Predloženi amandmani u skladu su sa savetima Venecijanske komisije i po ugledu na zemlje regiona, poručuju iz Ministarstva. Struka predlozima nije zadovoljna.

Profesor koji je do sada napisao tri najviša pravna akta smatra da amandmani u skrivenom obliku otvaraju vrata politici. I to preko institucija za obuku sudija i tužilaca, istaknutih stručnjaka i ovlašćenja ministra pravde da pokrene disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova.

Profesor koji je do sada napisao tri najviša pravna akta smatra da amandmani u skrivenom obliku otvaraju vrata politici. I to preko institucija za obuku sudija i tužilaca, istaknutih stručnjaka i ovlašćenja ministra pravde da pokrene disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova.

"Zato tu odredbu treba brisati jer je sa načelom sudijske nezavisnosti nespojivo da trenutni upravni funkcioner, koji je to postao voljom vladajuće stranke, utiče na mogućnost prestanka sudijske funkcije", kaže prof. dr Ratko Marković.

Mogući politički uticaj struka vidi i u ulozi Pravosudne akademije i predloženom sastavu Visokog saveta sudstva. Ministarstvo pravde se, tvrde, vodilo drugom idejom. Otuda, kažu, predlog da se pored pet sudija u njemu nađe i pet stručnjaka.

"Percepcija koja je postojala, da postoji na neki način kontrola Skupštine ili izvršne vlasti, sada se zamenjuje kontrolom nezavisnih pravnih eksperata. Kao što imate zaštitnika građana, mi sada predlažemo da u VSS bude pet zaštitnika građana", ističe pomoćnik ministra Čedomir Backović.

Profesor na Kriminalističko-policijskoj akademiji Darko Simović navodi da nije rečeno da bi istaknuti pravnici izvan pravosuđa trebalo da dolaze iz različih profesija.

"Što bi značilo da tih pet istaknutih pravnika može biti pet advokata ili istaknutih profesora fakulteta koji su naravno partijski opredeljeni", dodaje Simović.

Debata o nezavisnosti Javnog tužilaštva

Da li Javno tužilaštvo treba da bude nezavisno? To je za predstavnika tužilaca ključno pitanje debate.

"Nezavisnost sudstva u krivičnom postupku je skoro bezvredna ukoliko nemate nezavisnog tužioca koji će tu stvar izneti pred sud ili u predistražnom postupku tu stvar rešiti... zbog čega toliki otpori?", pita predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić.

On ističe ideju da Javno tužilaštvo treba da bude strogo centralizovan organ sa vrhovnim javnim tužiocem koji je na vrhu te piramide i potčinjen politici.

Zbog loših predloga o izmenama najvišeg pravnog akta, čuo se i predlog da se amandmani ponovo pišu. Ali i da se vodi računa o načinu promene Ustava koji je prekršen.

"Ključna pozicija u promeni Ustava je promena narodnog predstavničkog tela Narodne skupštine. Ovde je Skupština diskreditovan organ od koje se očekuje da prostim izjašnjavanjem, podizanjem ruku, prihvati ovo rešenje. Ovde nije u pitanju dobro sačinjen tekst. Mislim da se on ne može doraditi, da se u posao mora krenuti iz početka", kaže profesorka ustavnog prava Olivera Vučić.

A iz početka je Ministarsvo pravde pokrenulo debatu o promeni Ustava, iako je, napominje struka, još 2014. završena analiza odredaba koje se tiču pravosuđa. Isprva prihvaćeni, predlozi nisu ni ušli u nove amandmane Ministarstva pravde.

Izvor: RTS, pripremila Dragana Biberović

Poslednje vesti

Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Izdvojeno iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji objavljenog 17.4.2018. u Strazburu. More detail
Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Poverenik za samostalnost tužilaca i predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić, povodom izveštaja Evropske komisije... More detail
Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene Ustava potpuna politička kontrola nad tužilaštvom Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene... Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije