Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Aktuelno
MEDEL

Saopštenje MEDEL*-a povodom dešavanja u Turskoj

MEDEL je obavešten da su hiljade sudija i javnih tužilaca danas uhapšene i razrešene.

Opširnije...

Ustav Republike Srbije

Ustavni sud Srbije doneo odluku da pojedine odredbe člana 73. Zakona o javnom tužilaštvu nisu u saglasnosti sa Ustavom

Ustavni sud Srbije doneo odluku da odredbe člana 73. st. 2., 5. i 6. Zakona o javnom tužilaštvu, nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Opširnije...

Ilustracija: Đorđe Matić

Pritisci na pravosuđe: Zaplašene sudije i tužioci i šapate političara osluškuju

Na konferenciji za medije na kojoj je u junu 2014. godine najavio smenu četiri načelnika policijskih uprava, premijer Srbije Aleksandar Vučić označio je Dragoslava Kosmajca kao “najvećeg narko dilera u Srbiji”. Vučić je tada rekao da je reč o osobi čije ime niko ne sme da izgovori i da je svima već poznato za veze Kosmajca i pripadnika policijskih i drugih službi.

Opširnije...

Ilić o Savamali: Politički, a ne profesionalni nalozi

Ilić o Savamali: Politički, a ne profesionalni nalozi

Dvadeset hiljada ljudi i jedno pitanje: ko je odgovoran za noćno rušenje u Savamali? Umesto odgovora, iz vladajuće Srpske napredne stranke, stižu čestitke.

Opširnije...

Zaštitnik građana ponovo na meti tabloida

Zaštitnik građana ponovo na meti tabloida

Na meti tabloida ponovo je zaštitnik građana Saša Janković. Posle intervjua datom Nedeljniku u kome je govorio o slučaju Savamala, ali i o optužbama kojima je bio izložen zbog priče o smrti svog prijatelja u stanu u kome je tada živeo, ponovo je na naslovnoj strani, etiketiran kao, citiramo, lažov.

Opširnije...

Manjak tužilaca koči istrage

Nije usvojen predlog da se popune mesta u tužilaštvima: Manjak tužilaca koči istrage

Predlog pet izabranih članova Državnog veća tužilaca da se popuni 59 upražnjenih mesta u osnovnim i višim tužilaštvima u Srbiji, kako saznaju "Novosti", nije prošao.

Opširnije...

Jedan tužilac radi i na 1.000 slučajeva

Jedan tužilac radi i na 1.000 slučajeva

Oko 600 zamenika javnih tužilaca ne može fizički da stigne da ispuni sve obaveze, pa sve manje optuženja ide pred sudije. I ona koja stignu uglavnom su lakši predmeti, kao i sporazumi o priznanju krivice, dok se teški, stari i komplikovani odlažu.

Opširnije...

Ilić: Ustav ograničio domašaj Tužilaštva

Ilić: Ustav ograničio domašaj Tužilaštva

Kada svako, bez obzira na političku i drugu poziciju i na lično bogatstvo, bude siguran da može biti izložen krivičnom gonjenju, moći ćemo da očekujemo drugačije društvo, rekao je predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić, napominjući da je tužilaštvo u Ustavu određeno kontradiktorno i neodgovarajuće.

Opširnije...

Iustitia

Presuda Vrhovnog kasacionog suda o naknadi materijalne štete - Rev2 844/2015

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija Milomira Nikolića, predsednika veća, Slađane Nakić-Momirović, Marine Govedarica, Biljane Dragojević i Božidara Vujičića, članova veća, u parnici tužioca D.Đ. iz B., čiji je punomoćnik R.L., advokat iz B., protiv tužene Republike Srbije - Visokog saveta sudstva iz Beograda, čiji je zakonski zastupnik Državni pravobranilac iz Beograda, odlučujući o reviziji tužioca, izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 50/2015 od 22.01.2015. godine, na sednici održanoj 18.02.2016. godine, doneo je

Opširnije...

UTS: Nije jasno kojim se kriterijumima Vlada rukovodila prilikom predlaganja kandidata za javne tužioce

UTS: Nije jasno kojim se kriterijumima Vlada rukovodila prilikom predlaganja kandidata za javne tužioce

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 17.12.2015. godine predložila za izbor kandidate za javne tužioce u velikom broju javnih tužilaštava u Republici Srbiji.

Opširnije...

Janković: Tužioci obavljaju svoj posao odgovorno i stručno iako društvene vrednosti nisu učvršćene

Janković: Tužioci obavljaju svoj posao odgovorno i stručno iako društvene vrednosti nisu učvršćene

Tužioci obavljaju veoma odgovoran posao u društvu u kome vrednosti nisu učvršćene, a etičke i moralne norme nisu preterano snažne i bitne, zbog čega norme prava postaju još značajnije, istakao je danas zaštitnik građana Saša Janković na konferenciji „Unapređenje Zakonika o krivičnom postupku“ u beogradskom Aero klubu.

Opširnije...

Goran Ilić i Svetlana Nenadić: Postoji li u Srbiji dužnički zatvor?

Goran Ilić i Svetlana Nenadić za "Politiku": Postoji li u Srbiji dužnički zatvor?

Baš kad ste pomislili da nikome na svetu niste važni jer ste izgubili posao ili ste ostali bez novca, shvatićete da stvari ne stoje tako. Odjednom, postajete važni bankama, a i tužilaštvu, jer niste izmirili minus na računu nastao korišćenjem platne kartice.

Opširnije...

skupu ''Legitimitet DVT - gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo?"

Goran Ilić na konferenciji ''Legitimitet DVT - gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo?": Bez spremnosti za reformu, nema ni poverenja

Građani konstatno nemaju poverenje u rad javnog tužilaštva zbog odsustva spremnosti da se tužilaštvo reformiše, rekao je danas predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić.

Opširnije...

Konferencija “Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca“

Konferencija “Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca“

Konferencija „Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca“ održana je povodom završetka istoimenog projekta.

Opširnije...

Poslednje vesti

Ilić i Hadžiomerović o pritiscima na pravosuđe Ilić i Hadžiomerović o pritiscima na pravosuđe Samostalnost u radu tužilaca i sudija jeste ugrožena, a brojni su kanali uticaja na njih, ocenio je Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić.... More detail
Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se, najavljenim... More detail
Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Ključno je da mi smatramo da se sada traži model relokacije političkog uticaja. Do sada su to bili vlada i parlament a sada se pokušava da se kroz... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije