Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Lazić: Vladavina prava se ne ostvaruje, tužioci nesamostalni

Lazić: Vladavina prava se ne ostvaruje, tužioci nesamostalni

Lazić: Vladavina prava se ne ostvaruje, tužioci nesamostalni"Naše tužilaštvo nije nezavisno, ni po Ustavu. Po ustavu je samostalno, a nezavisnost je rezervisana za sud. Mnogo je veći problem što Ustavom proklamovana samostalnost nije potpuna i često se narušava", kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca Radovan Lazić.

Dodaje da tužioci nisu samostalni zbog prevelikog uticaja politike.

"Tužilaštvo je hijerhijska organizacija. Javni tužilac može svom zameniku da izda obavezno uputstvo, da uzme predmet i završi ga sam. Na vrhu piramide je republički javni tužilac. To se dešava, preko starešina, preko organizacije. Nije realno da neki ministar zove tužioca, i naloži mu kako da radi. To se ne dešava, ali se dešava preko hijerhijske piramide, preko šefova tužioca, da onaj ko postupa, uradi kako oni žele", kaže Lazić.

Juče je u novinama osvanula vest da Tužilaštvo proverava imovinu gradonačelnika Beograda Siniše Malog i to nakon izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije u kojem piše da prvi čovek Beograda navodno poseduje 29 nekretnina.

"Ne znam da li Tužilaštvo to zausta proverava. Ne znam da je ikada protiv aktuelnog političara pokretan bilo kakav postupak, osim u izuzetnim situacijama kada se radi o "mangupima iz naših redova", i kada je sama politika spremna da se nekoga odrekne i kazni nekoga iz svojih redova. Teško se može reći da je u našoj zemlji situacija sazrela da bi tužilaštvo moglo pokrenuti posupak protiv nekoga ko je na visokim pozicijama na vlasti", kaže Lazić.

Kako kaže, nažalost, ne može da kaže da se vladavima prava ostvaruje.

"Policija treba da obavesti, ne da kritikuje tužilaštvo"

Mediji su prethodnih dana objavili da je ministar unutrašnjih poslova Neboša Stefanović šokiran reakcijom tužilaštva koje, kako kaže, danima ćuti na otvorene pozive pojedinih političara na sprovođenje "makedonskog scenarija" u Srbiji. Nakon toga reagovao je i Radovan Lazić, koji je za Insajder rekao da se izjava ministra može tumačiti kao otvoren pritisak na ovu nezavisnu instituciju.

"Javni tužilac je rukovodilac predkrivičnog postupka, i on rukovodi predistražnim postupkom. Policija je dužna da po svakom zahtevu javnog tužioca postupi, ali i o svakoj preduzetoj radnji da obavesti tužioca. Ako policija ima saznanja da je izvršeno krivično delo, mora da obavesti tužioca. Neprimereno je da se preko medija kritikuje tužilaštvo, umesto da se u redovnom postupku obavesti", kaže Lazić.

Dodaje da ne zna na koje izjave je ministar Stefanović mislio kada je o tome govorio.

Govoreći o tome kako je poverenik kritikovao Tužilaštvo u Beogradu zato što nije postupalo po rešenju poverenika, Lazić kaže da je to obaveza istitucije poverenika. 

"Ako neki državni organi rade ono za šta su po zakonu ovlašćeni, to ne može biti pritisak. To ne može biti pritisak ako neki državni organ upućuje zahteve i rešenje koje ima pravo da donosi", kaže Lazić.

Kako kaže, i mediji imaju pravo da se interesuju o onim temama koje zanimaju javnosti.

"Može postojati pritisak medija, koji nije toliko opasan kao pritisam izvršne vlasti. Ali on može uticati na rad tužilaštva, to ne može zaobići kolege koji rade na tim slučajevima koje zanimaju javnost", kaže Lazić.

Govoreći o slučaju Savamala, Lazić kaže da ima nekoliko ozbiljnih problema u tom slučaju. 

"To nije problem samo rušenja objekata, maltretiranja ljudi, lišavanja slobode. To je veći problem, što policija nije reagovala po prijavama građana da se vrši krivično delo", kaže Lazić i dodaje:

"Tužilaštvo nema svoje istražitelje, policija je odvojeni organ. I ako imate situaciju da se prema izveštaju zaštitnika građana, da je navedeno da je policiji prijavljeno, i da se navodi da se ne postupa, kako možete očekivati od te policije da pruži tužilaštvo dokaze u tom istom predmetu", kaže Lazić.

 

Izvor: N1

Poslednje vesti

Udruženje tužilaca Srbije oštro osudilo napad na Sašu Ivanića Udruženje tužilaca Srbije oštro osudilo napad na Sašu Ivanića Udruženje tužilaca Srbije najoštrije je danas osudilo napad na zamenika javnog tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal Sašu Ivanića. More detail
Nenad Stefanovic za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom Nenad Stefanovic za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom Predstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca i Udruženja sudijskih... More detail
Ilić: Amandmanima do poslušnih sudija i tužilaca Ilić: Amandmanima do poslušnih sudija i tužilaca Goran Ilić, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca‚ koji je učestvovao u razgovorima sa Venecijanskom komisijom o Ustavnim amandmanima o pravosuđu,... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije