Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Vučićevi komentari o istragama - pritisak na pravosuđe?

Vučićevi komentari o istragama - pritisak na pravosuđe?

Goran IlićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedavnom intervjuu na TV Pink, komentarisao je događaje o kojima se vode istrage ili postupci pred nadležnim državnim organima. Predstavnici tužilaca i sudija upozoravaju da se to može protumačiti kao pritisak na pravosudne organe.

Kako je došlo do incidenta u kojem su prebijeni brat predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda i da li postoji odgovornost učesnika trebalo bi da utvrdi Viši sud u Beogradu u postupku koji je u toku. Aleksandar Vučić međutim u intervjuu za Pink izneo je svoje viđenje tog događaja.

“Gotovo da sam siguran da je namerno izubijan samo zato što je moj brat i to je neko znao. I slučajno se baš pojavila kamera američke televizije N1 da to usnimi”, rekao je Vučić za Pink.

Slučaj rušenja objekata u Savamali još je u predistražnom postupku u Prvom osnovnom tužilaštvu. Vučić međutim ponavalja da jedini problem vidi u tome što je to urađeno noću.

“Čekam da vidim kakvo je krivično delo počinjeno, pri čemu ja mislim da je skandalozno to što je urađeno noću, to je trebalo danju”, rekao je predsednik.

Vučić se osvrnuo i na poslove vlasnika Kurira, iznoseći podatke da je od Razvojne banke Vojvodine uzeo kredit od tri miliona evra, a vratio samo 500 hiljada. Na pitanje novinarke Pinka zašto tužilaštvo ne reaguje, Vučić je rekao: “Tužilaštvo? Pa plaše se sopstvene senke”.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević upozorava da bi nosioci državnih funkcija morali da se suzdrže od takvih izjava.

“Sasvim je moguće da predsednik nije imao nikakvu lošu nameru, da je prosto pričao tematski o stvarima u pravosuđu, ali kada on sa tog aspekta iznese svoju uverenost u to da je neki postupak očigledan, da su neke stvari tako kristalno jasne, da mu nije jasno zašto tužilaštvo ili sud do sada nije doneo odluku, onda to što je on izneo i ta njegova ocena je u stvari poruka tužiocu ili sudiji da svoj posao okonča na način kako je predsednik rekao”, upozorava ona.

Sličnog mišljenja je i predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić. “Javni delatnici, političari, državnici ne bi smeli da se bave komentarisanjem konkretnih postupaka, jer to u zemlji slabih inistitucija kakva je Srbija, ne doprinosi boljem i kvalitetnijem radu već može da stvori neku pretpostavku za pritisak na rad suda i tužilaštva”, ocenjuje on.

Ilić podseća da je jedno međunarodno istraživanje iz 2011. godine pokazalo da tužioci u Srbiji rade "pod oblakom pretnje i straha".

Video prilog televizije N1 možete pogledati OVDE.

Izvor: N1, autor: Đorđe Nasković

Poslednje vesti

Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca U izveštaju organizacije Grupe država protiv korupcije (GRECO), pod tačkom 60, između ostalog pohvaljena je inicijativa uvođenja Poverenika za samostalnost... More detail
Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Ministarstvo pravde je objavilo tzv. radni tekst amandmana za oblast pravosuđa, sa kojim je napravljen zaokret u odnosu na usvojeni akcioni plan, u pravcu... More detail
Strukovna udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost Strukovna udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost Lidija Komlen-Nikolić iz Udruženja tužilaca Srbije je na konferenciji za novinare u Beogradu ukazala da predloženi amandmani ne obezbeđuju samostalnost... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije