Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Kuburović: Izmenjen Ustav od polovine 2018.

Kuburović: Izmenjen Ustav od polovine 2018.

Foto: Medija centarZahuktala se rasprava o predstojećim promenama u najvišem pravnom aktu zemlje. Primedbe udruženja sudija i tužilaca: Ključna tema bi trebalo da bude sprečavanje političkih uticaja na pravosuđe.

Konkretna rešenja za izmenu Ustava biće poznata početkom 2018, posle čega će Nacrt biti poslat Venecijanskoj komisiji, najavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

- S obzirom na proceduru Venecijanske komisije, verujemo da pre polovine sledeće godine nećemo dobiti odgovor da li je ono što smo uradili dobro ili ne - kaže ministarka.

Shodno tome, Srbija bi izmenjeni Ustav mogla da dobije u drugoj polovini naredne godine. Međutim, u strukovnim udruženjima tužilaca i sudija nisu zadovoljni pravcem u kom idu javne rasprave. Kažu, ključna tema bi trebalo da bude sprečavanje političkih uticaja na pravosuđe, a to je moguće samo ako se izbor sudija i tužilaca izmesti iz parlamenta.

- Struka se složila oko osnovnih postulata: da pravosuđe treba da bude zaštitnik interesa građana, a ne vlasti, da mora da bude garant vladavine prava i građanskih sloboda, da treba ojačati ustavne garancije nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, kao i isključiti politiku iz pravosudnih saveta - rekao je Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca na okruglom stolu o Ustavu u Beogradu.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija, smatra da Pravosudnoj akademiji nije mesto u Ustavu, kao i da je predlog da sudska praksa uđe u najviši akt kao izvor prava opasna:

- Preko Pravosudne akademije moguće je vršiti politički uticaj na pravosuđe, jer će ona selektovati sudije pre nego što ih bira Visoki savet sudstva. Ako Verifikaciona komisija bude proglašavala koje su presude dobre i po kojima će svi suditi, izgubiće se pravo na slobodno sudijsko uverenje.

Izvor: Novosti, autor: V.C.S.

Poslednje vesti

UTS osuđuje zlonamerne komentare Alumni kluba Pravosudne akademije UTS osuđuje zlonamerne komentare Alumni kluba Pravosudne akademije Ispred Udruženja tužilaca osuđujem zlonamerne komentare Alumni kluba. Postupak izbora sproveden je u skladu sa zakonom i Pravilnikom DVT - kaže Nenad... More detail
„Nijedna vlast nije rešavala politički pritiske na pravosuđe, pa ni aktuelna“ „Nijedna vlast nije rešavala politički pritiske na pravosuđe, pa ni aktuelna“ Politički uticaj na pravosuđe postoji, smatra poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić. On kaže da je predsednik Srbije u pravu kada kaže da... More detail
Ivošević: Problemi u pravosuđu danas dvostruko gori Ivošević: Problemi u pravosuđu danas dvostruko gori Dobro je što je predsednik rekao da problem postoji iako nasleđen, budući da predstavnici vladajuće koalicije neretko u javnim nastupima tvrde suprotno,... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije