Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Obaveštenje


Beograd, 12. februar 2010.


Tim Udruženja  javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije za pravnu podršku neizabranim članovima je na stanovištu da neizabrani javni tužioci i zamenici javnih tužilaca nakon dobijanja Rešenja o pravu „na naknadu plate u trajanju od šest meseci u visini plate“, koju su imali u trenutku prestanka dužnosti u odgovarajućem javnom tužilaštvu mogu da:

1. Izjave Ustavnu žalbu, ako to nisu učinili u prethodnom periodu. Navedeno Rešenje  bi moglo da bude osnov za zasnivanje novog roka za izjavljivanje  Ustavne žalbe. Takav zaključak proističe iz činjenice da  se u pomenutom Rešenju konstatuje da je dužnost javnom tužiocu, odnosno zameniku prestala sa 31.12.2009. godine (model Ustavne žalbe nalazi  na sajtu Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije www.uts.org.rs).

2. Ili da na osnovu pomenutog rešenja ulože žalbu Ustavnom sudu  iz čl.161 Ustava(ako nisu uložili Ustavnu žalbu). Naime, jedan broj  članova Tima smatra da  konstatovanje činjenice u Rešenju, da je funkcija prestala 31.12.2009 godine, stvara i pravni osnov za žalbu Ustavnom sudu po članu 161. Ustava Republike Srbije ( model  žalbe Ustavnom sudu takođe se nalazi na sajtu Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije www. uts.org.rs.)

Takođe Vas obaveštavamo da je Udruženje zatražilo od Državnog veća tužilaca da svakom neizabranom kandidatu dostavi odluku sa obrazloženjem i da mu omogući uvid u dokumentaciju koja se odnosi na odluku da određenom javnom tužiocu ili zameniku prestane funkcija.

Poslednje vesti

Udruženje tužilaca Srbije oštro osudilo napad na Sašu Ivanića Udruženje tužilaca Srbije oštro osudilo napad na Sašu Ivanića Udruženje tužilaca Srbije najoštrije je danas osudilo napad na zamenika javnog tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal Sašu Ivanića. More detail
Nenad Stefanovic za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom Nenad Stefanovic za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom Predstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca i Udruženja sudijskih... More detail
Ilić: Amandmanima do poslušnih sudija i tužilaca Ilić: Amandmanima do poslušnih sudija i tužilaca Goran Ilić, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca‚ koji je učestvovao u razgovorima sa Venecijanskom komisijom o Ustavnim amandmanima o pravosuđu,... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije