Vi ste ovde: Početna Osvrti Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

UTSPovodom aktuelnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije u vezi sa povećanjem zarada u javnom sektoru, ukazujemo da je neophodno da se povećanje zarada odnosi i na nosioce pravosudnih funkcija.

Upravni odbor Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije ističe da su zarade javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Srbiji od 2014. godine i nominalano i realno najniže u poslednjih 15 godina.

Iako smo spremni da podelimo teret koji nose mere štednje, kao i društvenu odgovornost, upozoravamo da postojeća visina plate ne ostvaruje zakonsku svrhu materijalne nezavisnosti nosilaca javnotužilačke funkcije, jer ona ne predstavlja više obezbeđenje samostalnosti nosilaca javnotužilačkih funkcija i sigurnosti njihovih porodica, niti je u skladu sa dostojanstvom javnotužilačke funkcije i teretom odgovornosti.

Prosečna plata zamenika javnog tužioca je manja od dve prosečne plate u Srbiji, što nas u pogledu zarade, kao jedne od garancija samostalnosti, svrstava u samo dno evropske lestvice. Takođe, plata nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji najniža je i u odnosu na plate nosilaca pravosudnih funkcija u zemljama regiona.

UPRAVNI ODBOR UTS

Sudije, tužioci, advokati napustili javnu raspravu u Novom Sadu zbog pomoćnika ministra Sudije, tužioci, advokati napustili javnu raspravu u Novom Sadu zbog pomoćnika ministra Članovi sudijskih i tužilačkih udruženja napustili su javnu raspravu o predloženim izmenama Ustava koje se odnose na pravosuđe, zbog, kako su naveli,... More detail
Udruženja napustila javnu raspravu o izmenama Ustava Udruženja napustila javnu raspravu o izmenama Ustava Više tužilačkih i sudijskih udruženja napustilo je javnu raspravu o nacrtu izmena Ustava o pravosuđu zbog istupa pomoćnika ministra pravde Čedomira... More detail
Državno veće tužilaca: Povući izmene Ustava iz javne rasprave Državno veće tužilaca: Povući izmene Ustava iz javne rasprave Državno veće tužilaca saopštilo je danas nakon razmatranja predloženih amandmana na Ustav u delu koji se odnosi na pravosuđe da se predloženim ... More detail