Vi ste ovde: Početna Osvrti Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

UTSPovodom aktuelnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije u vezi sa povećanjem zarada u javnom sektoru, ukazujemo da je neophodno da se povećanje zarada odnosi i na nosioce pravosudnih funkcija.

Upravni odbor Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije ističe da su zarade javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Srbiji od 2014. godine i nominalano i realno najniže u poslednjih 15 godina.

Iako smo spremni da podelimo teret koji nose mere štednje, kao i društvenu odgovornost, upozoravamo da postojeća visina plate ne ostvaruje zakonsku svrhu materijalne nezavisnosti nosilaca javnotužilačke funkcije, jer ona ne predstavlja više obezbeđenje samostalnosti nosilaca javnotužilačkih funkcija i sigurnosti njihovih porodica, niti je u skladu sa dostojanstvom javnotužilačke funkcije i teretom odgovornosti.

Prosečna plata zamenika javnog tužioca je manja od dve prosečne plate u Srbiji, što nas u pogledu zarade, kao jedne od garancija samostalnosti, svrstava u samo dno evropske lestvice. Takođe, plata nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji najniža je i u odnosu na plate nosilaca pravosudnih funkcija u zemljama regiona.

UPRAVNI ODBOR UTS

Ilić: Nedopustiva praksa zvaničnika u slučaju Cvetkovića Ilić: Nedopustiva praksa zvaničnika u slučaju Cvetkovića Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić izjavio je da konferencije za novinare i izjave najviših državnih zvaničnika o tome do kakvih... More detail
Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika? Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika? Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić navodi da aktuelni ustavni amandmani vode politizaciji pravosuđa i smanjenju nezavisnosti. Ako vrhovnog... More detail
Delegacija iz Kenije u poseti Udruženju tužilaca Srbije Delegacija iz Kenije u poseti Udruženju tužilaca Srbije Predsednik Udruženja tužilaca Srbije, dr Goran Ilić i potpredsednica Programskog saveta UTS, dr Marina Matić Bošković sastali su se sa delegacijom... More detail