Vi ste ovde: Početna Osvrti Konferencija za medije: Ustavne izmene - Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa (VIDEO)

Konferencija za medije: Ustavne izmene - Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđaStrukovna udruženja sudija i tužilaca održala su 11.10.2017. godine konferenciju za medije na kojoj su obavestila javnost o tome da konsultacije koje Ministarstvo pravde sprovodi u postupku priprema za skorašnje ustavne izmene ne predstavljaju stvarnu javnu raspravu, da su građani isključeni i iz ovih konsultacija, da Ministarstvo pravde nije predstavilo svoje polazne osnove o kojima bi se raspravljalo.

Udruženja su naročito upozorila na to da Ministarstvo pravde u ovom procesu skreće pažnju sa stvarnog razloga zbog koga se država obavezala da izmeni Ustav, a to je depolitizacija pravosuđa, otklanjanje političkih uticaja usmerenih na sudije i tužioce i jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Ukazali su na to da postoji pokušaj da se izmenama Ustava dosadašnji politički uticaj na pravosuđe zameni novim (putem drugačijeg izbora sudija i tužilaca, prelaskom na sistem običajnog prava i slično), ali i da postoji široki konsenzus relevantne stručne javnosti da je neophodno da se sudska vlast Ustavom uspostavi kao ravnopravna političkim. To znači da se postojeće garancije nezavisnosti i samostalnosti ne smeju snižavati, već da ih treba jačati takvim rešenjima koja će obezbediti da sudstvo i tužilaštvo budu zaštitnici prava građana, a ne političara.

Video snimak konferencije možete pogledati ispod:

Društvo sudija, Udruženje tužilaca i Centar za pravosudna istraživanja predstavili su zajedničke Polazne osnove za raspravu o izmenama Ustava Republike Srbije i za ustavnu reformu pravosuđa o kojima su se saglasila i udruženja građana koja imaju višegodišnje iskustvo u oblasti prava.

Do kraja godine strukovna udruženja organizovaće desetak sastanaka po gradovima širom Srbije na kojima će najšira stručna javnost (sudije, tužioci, sudijski i tužilački pomoćnici i pripravnici, zaposleni u pravosuđu, advokati, profesori, predstavnici udruženja građana u oblasti prava) razgovarati o najboljim rešenjima za imenu Ustava.

Šta srpski tužioci očekuju od ustavnih promena Šta srpski tužioci očekuju od ustavnih promena Ključno je da mi smatramo da se sada traži model relokacije političkog uticaja. Do sada su to bili vlada i parlament a sada se pokušava da se kroz... More detail
Tužioci pozdravljaju novi zakon za borbu protiv korupcije, ali ističu i ove njegove mane Tužioci pozdravljaju novi zakon za borbu protiv korupcije, ali ističu i ove njegove mane Udruženje tužilaca Srbije pozdravilo je neka rešenja novog zakona usmerenog na efikasniju borbu protiv korupcije, poput formiranja posebnih odeljenja... More detail
Pomoćnici sudija i tužilaca negoduju zbog plata akademaca Pomoćnici sudija i tužilaca negoduju zbog plata akademaca "Njihova trenutna uloga u pravosudnom sistemu je nejasna za sada, jer nije definisano na koji način doprinose poslovima u sudovima, odnosno javnim tu... More detail