Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefove

Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefove

Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefoveNarodni poslanici bi u četvrtak trebalo da raspravljaju o kaididatima za tužioca za ratne zločine i za čelnike tužilaštva u kojima oni nisu izabrani.

Tužilaštvo za ratne zločine i 29 osnovnih i viših tužilaštava širom Srbije narednog četvrtka konačno bi trebalo da dobiju svoje šefove. Ako je suditi po dnevnom redu zasedanja parlamenta, toga dana narodni poslanici će raspravljati o predlozima kandidata za tužioca za ratne zločine i javne tužioce za tužilaštva u kojima oni nisu izabrani i kojima već godinu i po dana rukovode vršioci funkcija.

Zanimljivo je da se na dnevnom redu parlamenta nije našao jedino predlog kandidata za višeg javnog tužioca u Novom Sadu, iako je Državno veće tužilaca (DVT), koje predlaže kandidata, vladi dostavilo spisak potencijalnih šefova još u novembru 2015. godine.

Goran Ilić, član DVT i predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kaže za „Politiku" da je dobro što je vlada, nakon mnogo odugovlačenja, skupštini predložila kandidate za javne tužioce u tužilaštvima u kojima oni nisu izabrani.

Upućivanjem imena kandidata skupštini, vlada je stvorila uslove da tužilaštva u pogledu rukovođenja funkcionišu u punom kapacitetu. Iako je ovo korak u dobrom smeru, tužilaštva se i dalje suočavaju sa brojnim sistemskim problemima koje bi trebalo rešavati: od nepopunjenosti svih javnotužilačkih mesta do nedovoljnog broja saradnika i pomoćnika. Izvesni problemi postoje i kadaje reč o zakonskoj regulativi, pre svega o odnosu javnog tužilaštva i policije. Čudno je da se i dalje na dnsvnom redu parlamenta ne nalazi predlog za izbor višeg javnog tužioca u Novom Sadu, posebno ako se imaju u vidu prilike u ovom gradu kada je reč o kriminalu kaže Ilić.

Podsetimo, Državno veće tužilaca (DVT) je još krajem septembra prošle godine vladi prosledilo spisak kandidata za „nedostajuće” šsfove u osnovnim i višim tužilaštvima širom Srbije, među kojima je i Tužilaštvo za ratne zločine. Uprkos dopisima i urgencijama DVT, umesto rasprave o kandidatima za šefove tužilaštava, svoje mesto na sednicama vlade našle su mnogobrojne druge teme.

U vezi sa izborom tužioca za ratne zločine, DVT je vladi uputio listu sa troje, od ukupno pet kandidata. Kriterijum za formiranje rang-liste bio je zbir bodova „sakupljenih” tokom izbornog postupka, pa su se na spisku prosleđenom vladi našli Snežana Stanojković, Milan Petrović i Dejan Terzić.
Posle zasedanja, članovi vlade odlučili su da parlamentu kao kandidate za prvog čoveka ovog specijalizovanog tužilaštva predlože samo Stanojkovićevu i Petrovića. Ko će od njih biti izabran za tužioca, odlučiće narodni poslanici većinom glasova. Oba kandidata, već godinama rade u njemu kao zamenici tužioca, a Petrović, od odlaska u penziju za sada jedinog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, rukovodi njime.

Pred kraj 2015. godine, skupština je odlučivala o kandidatima za prvog čoveka ovog tužilaštva, ali on nije izabran. Dejan Terzić, koja sada nije prošao „vladino sito” tada je dobio najveći broj glasova narodnih poslanika - 109, ali tu to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost jer za njega nije glasala polovina od ukupnog broja poslanika, kojih ima 250.

Izvor: Politika, autorka: M. Derikonjić

Poslednje vesti

Ilić: Nedopustiva praksa zvaničnika u slučaju Cvetkovića Ilić: Nedopustiva praksa zvaničnika u slučaju Cvetkovića Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić izjavio je da konferencije za novinare i izjave najviših državnih zvaničnika o tome do kakvih... More detail
Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika? Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika? Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić navodi da aktuelni ustavni amandmani vode politizaciji pravosuđa i smanjenju nezavisnosti. Ako vrhovnog... More detail
Delegacija iz Kenije u poseti Udruženju tužilaca Srbije Delegacija iz Kenije u poseti Udruženju tužilaca Srbije Predsednik Udruženja tužilaca Srbije, dr Goran Ilić i potpredsednica Programskog saveta UTS, dr Marina Matić Bošković sastali su se sa delegacijom... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije