Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefove

Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefove

Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefoveNarodni poslanici bi u četvrtak trebalo da raspravljaju o kaididatima za tužioca za ratne zločine i za čelnike tužilaštva u kojima oni nisu izabrani.

Tužilaštvo za ratne zločine i 29 osnovnih i viših tužilaštava širom Srbije narednog četvrtka konačno bi trebalo da dobiju svoje šefove. Ako je suditi po dnevnom redu zasedanja parlamenta, toga dana narodni poslanici će raspravljati o predlozima kandidata za tužioca za ratne zločine i javne tužioce za tužilaštva u kojima oni nisu izabrani i kojima već godinu i po dana rukovode vršioci funkcija.

Zanimljivo je da se na dnevnom redu parlamenta nije našao jedino predlog kandidata za višeg javnog tužioca u Novom Sadu, iako je Državno veće tužilaca (DVT), koje predlaže kandidata, vladi dostavilo spisak potencijalnih šefova još u novembru 2015. godine.

Goran Ilić, član DVT i predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kaže za „Politiku" da je dobro što je vlada, nakon mnogo odugovlačenja, skupštini predložila kandidate za javne tužioce u tužilaštvima u kojima oni nisu izabrani.

Upućivanjem imena kandidata skupštini, vlada je stvorila uslove da tužilaštva u pogledu rukovođenja funkcionišu u punom kapacitetu. Iako je ovo korak u dobrom smeru, tužilaštva se i dalje suočavaju sa brojnim sistemskim problemima koje bi trebalo rešavati: od nepopunjenosti svih javnotužilačkih mesta do nedovoljnog broja saradnika i pomoćnika. Izvesni problemi postoje i kadaje reč o zakonskoj regulativi, pre svega o odnosu javnog tužilaštva i policije. Čudno je da se i dalje na dnsvnom redu parlamenta ne nalazi predlog za izbor višeg javnog tužioca u Novom Sadu, posebno ako se imaju u vidu prilike u ovom gradu kada je reč o kriminalu kaže Ilić.

Podsetimo, Državno veće tužilaca (DVT) je još krajem septembra prošle godine vladi prosledilo spisak kandidata za „nedostajuće” šsfove u osnovnim i višim tužilaštvima širom Srbije, među kojima je i Tužilaštvo za ratne zločine. Uprkos dopisima i urgencijama DVT, umesto rasprave o kandidatima za šefove tužilaštava, svoje mesto na sednicama vlade našle su mnogobrojne druge teme.

U vezi sa izborom tužioca za ratne zločine, DVT je vladi uputio listu sa troje, od ukupno pet kandidata. Kriterijum za formiranje rang-liste bio je zbir bodova „sakupljenih” tokom izbornog postupka, pa su se na spisku prosleđenom vladi našli Snežana Stanojković, Milan Petrović i Dejan Terzić.
Posle zasedanja, članovi vlade odlučili su da parlamentu kao kandidate za prvog čoveka ovog specijalizovanog tužilaštva predlože samo Stanojkovićevu i Petrovića. Ko će od njih biti izabran za tužioca, odlučiće narodni poslanici većinom glasova. Oba kandidata, već godinama rade u njemu kao zamenici tužioca, a Petrović, od odlaska u penziju za sada jedinog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, rukovodi njime.

Pred kraj 2015. godine, skupština je odlučivala o kandidatima za prvog čoveka ovog tužilaštva, ali on nije izabran. Dejan Terzić, koja sada nije prošao „vladino sito” tada je dobio najveći broj glasova narodnih poslanika - 109, ali tu to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost jer za njega nije glasala polovina od ukupnog broja poslanika, kojih ima 250.

Izvor: Politika, autorka: M. Derikonjić

Poslednje vesti

Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca U izveštaju organizacije Grupe država protiv korupcije (GRECO), pod tačkom 60, između ostalog pohvaljena je inicijativa uvođenja Poverenika za samostalnost... More detail
Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Ministarstvo pravde je objavilo tzv. radni tekst amandmana za oblast pravosuđa, sa kojim je napravljen zaokret u odnosu na usvojeni akcioni plan, u pravcu... More detail
Strukovna udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost Strukovna udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost Lidija Komlen-Nikolić iz Udruženja tužilaca Srbije je na konferenciji za novinare u Beogradu ukazala da predloženi amandmani ne obezbeđuju samostalnost... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije