Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Tužioci i sudije preopterećeni predmetima

Tužioci i sudije preopterećeni predmetima

U istraživanju učestvovalo 1.218 sudija i 385 tužilaca iz Srbije (Foto D. Žarković)Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca navodi i da je uočljiv veliki problem zbog tripliranja nadležnosti tužilaca, uvođenjem tužilačke i finansijske istrage i nove uloge u prevenciji nasilja u porodici. UTS, prema njegovim rečima, očekuje da će se predstojećim promenama Ustava isključiti i politički uticaj i nepotizam u izboru sudija i tužilaca.

Pripadnici pravosuđa smatraju da na izbor sudije i tužioca utiču veze i nepotizam, pokazalo istraživanje Alumni kluba Pravosudne akademije.

Većina sudija i tužilaca u Srbiji smatra da prilikom izbora na sudijsku i tužilačku funkciju i napredovanja u karijeri „pretežu” lične veze i nepotizam u odnosu na objektivne kriterijume, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA), koje je juče predstavljeno javnosti. U istraživanju anonimno je učestvovalo 1.218 sudija iz 83 suda svih rangova (osim Vrhovnog kasacionog suda) i 385 nosilaca javnotužilačke funkcije iz 47 tužilaštava svih rangova (osim Republičkog javnog tužilaštva). Iako je planom istraživanja bilo predviđeno da u njemu učestvuju i najviši sud i najviše tužilaštvo, AKPA nije dobio dozvolu za anketu sudija i tužilaca ovih institucija.

– I sudije i tužioci iskazali su visok stepen opterećenosti brojem predmeta – 74 odsto sudija i 82 odsto tužilaca, a obe kategorije (77 odsto sudija i 78 odsto tužilaca) smatraju da je to od uticaja na kvalitet njihovog rada. Pravosudni funkcioneri izneli su negativan stav i u odnosu na aktuelna pitanja vrednovanja njihovog rada, koje je u vezi sa ocenom uspešnosti obavljanja dužnosti i napredovanjem u karijeri. Tako 86 odsto sudija i 79 odsto tužilaca ima negativan stav o postojećem sistemu vrednovanja, a 78 odsto njih smatra da vrednovanje ne treba da počiva na „mesečnoj normi” – navodi se u istraživanju AKPA.

Najveći stepen nezadovoljstva, sudije i tužioci izrazili su zbog iznosa svojih plata kojima se, prema njihovom mišljenju, ne obezbeđuje zakonska obaveza po kojoj njen iznos treba da osigura porodicu funkcionera (sudije i tužioca) u materijalnom smislu a zarad garantovanja njihove nezavisnosti.

U Udruženju tužilaca i zamenika tužilaca Srbije smatraju da rezultati istraživanja ne oslikavaju pravo stanje u srpskom pravosudnom sistemu.

– U svakoj profesiji postoji nepotizam. Sa jedne strane niko ne sme da trpi posledice zbog toga ko su mu roditelji i vrste posla kojom se bave. Sa druge strane, ne smeju da imaju ni privilegije. Najveći problem, kada je reč o izboru sudija i tužilaca, javio se 2013. godine, kada su od 300 kandidata, za sudije i tužioce izabrani isključivo polaznici prve generacije Pravosudne akademije, dok prijave drugih kandidata VSS i DVT nisu ni uzimane u obzir. Danas ova dva tela imaju donete pravilnike po kojima se sprovodi postupak selekcije izbora kandidata za sudije i tužioce – kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

On navodi i da je uočljiv veliki problem zbog tripliranja nadležnosti tužilaca, uvođenjem tužilačke i finansijske istrage i nove uloge u prevenciji nasilja u porodici. UTS, prema njegovim rečima, očekuje da će se predstojećim promenama Ustava isključiti i politički uticaj i nepotizam u izboru sudija i tužilaca. Odgovore VSS- u vezi rezultata istraživanja juče nismo dobili.

Izvor: Politika, autorka: Miroslava Derikonjić

Poslednje vesti

Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Izdvojeno iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji objavljenog 17.4.2018. u Strazburu. More detail
Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Poverenik za samostalnost tužilaca i predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić, povodom izveštaja Evropske komisije... More detail
Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene Ustava potpuna politička kontrola nad tužilaštvom Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene... Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije