Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Udruženje pomoćnika: Ko je pisao nacrt Ustava?

Udruženje pomoćnika: Ko je pisao nacrt Ustava?

Udruženje pomoćnika: Ko je pisao nacrt Ustava?Strukovna udruženja podnela zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja Ministarstvu pravde.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) je podnelo zahtev za dostupnost informacija od javnog značaja Ministarstvu pravde, tražeći od njih da obelodane sastav radne grupe koja je izradila nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa, saopštila je ova organizacija.

Pored toga, USTP je od ministarstva zatražilo i odgovor da li postoji odluka o formiranju te radne grupe, kao i to ko je tu odluku doneo. Udruženje interesuje i da li su vođeni i zapisnici o radu te radne grupe, kao i koju je tačno ulogu u procesu pisanja ustavnih amandmana imao ekspert Venecijanske komisije Džejms Hamilton.

Kako su saopštili, zahtev za dostavljanje informacija su poslali jer smatraju "da je u interesu pravosudne struke, ali i građana Srbije da imaju uvid u biografije ljudi i njihove reference koji su direktno učestvovali u pripremi nacrta za najviši pravni akt jedne zemlje, a posebno na koji je način navedena radna grupa formirana".

USTP je podsetilo da ni dvadeset dana od podnošenja prethodnog zahteva Ministarstvu pravde još uvek nisu dobili odgovor o tačnom broju polaznika početne obuke na Pravosudnoj akademiji od 2010. godine do danas, a bez odgovora je prošlo njihovo pitanje o količini novca koja je iz budžeta izdvojena za program početne obuke na Pravosudnoj akademiji. Ministarstvo, prema navodima USTP-a, nije odgovorilo ni na pitanje koliko svršenih polaznika Pravosudne akademije ima zasnovani radni odnos sa Pravosudnom akademijom i prima platu iz budžeta Republike Srbije.

"Kako tražene informacije nisu dostavljene u zakonom propisanom roku, USTP je zatražilo hitan odgovor od Poverenika za informacije od javnog značaja, imajući u vidu da su odgovori na zadata pitanja pokazatelj odnosa Ministarstva pravde prema pripadnicima pravosudne struke koji u budućnosti treba da obavljaju funkciju sudije, odnosno zamenika javnog tužioca, a sa tim u vezi se ogleda i njihova (ne) odgovornost prema trošenju sredstava iz državnog budžeta, što smatramo da je od presudne važnosti za postavljanje pitanja daljeg opstanka obrazovne ustanove kao što je Pravosudna akademija", navodi se u saopštenju USTP-a.

Izvor: Danas, autor: V. J.

Poslednje vesti

Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca U izveštaju organizacije Grupe država protiv korupcije (GRECO), pod tačkom 60, između ostalog pohvaljena je inicijativa uvođenja Poverenika za samostalnost... More detail
Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Ministarstvo pravde je objavilo tzv. radni tekst amandmana za oblast pravosuđa, sa kojim je napravljen zaokret u odnosu na usvojeni akcioni plan, u pravcu... More detail
Strukovna udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost Strukovna udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost Lidija Komlen-Nikolić iz Udruženja tužilaca Srbije je na konferenciji za novinare u Beogradu ukazala da predloženi amandmani ne obezbeđuju samostalnost... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije