Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

UTSPovodom aktuelnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije u vezi sa povećanjem zarada u javnom sektoru, ukazujemo da je neophodno da se povećanje zarada odnosi i na nosioce pravosudnih funkcija.

Upravni odbor Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije ističe da su zarade javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Srbiji od 2014. godine i nominalano i realno najniže u poslednjih 15 godina.

Iako smo spremni da podelimo teret koji nose mere štednje, kao i društvenu odgovornost, upozoravamo da postojeća visina plate ne ostvaruje zakonsku svrhu materijalne nezavisnosti nosilaca javnotužilačke funkcije, jer ona ne predstavlja više obezbeđenje samostalnosti nosilaca javnotužilačkih funkcija i sigurnosti njihovih porodica, niti je u skladu sa dostojanstvom javnotužilačke funkcije i teretom odgovornosti.

Prosečna plata zamenika javnog tužioca je manja od dve prosečne plate u Srbiji, što nas u pogledu zarade, kao jedne od garancija samostalnosti, svrstava u samo dno evropske lestvice. Takođe, plata nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji najniža je i u odnosu na plate nosilaca pravosudnih funkcija u zemljama regiona.

UPRAVNI ODBOR UTS

Šta srpski tužioci očekuju od ustavnih promena Šta srpski tužioci očekuju od ustavnih promena Ključno je da mi smatramo da se sada traži model relokacije političkog uticaja. Do sada su to bili vlada i parlament a sada se pokušava da se kroz... More detail
Tužioci pozdravljaju novi zakon za borbu protiv korupcije, ali ističu i ove njegove mane Tužioci pozdravljaju novi zakon za borbu protiv korupcije, ali ističu i ove njegove mane Udruženje tužilaca Srbije pozdravilo je neka rešenja novog zakona usmerenog na efikasniju borbu protiv korupcije, poput formiranja posebnih odeljenja... More detail
Pomoćnici sudija i tužilaca negoduju zbog plata akademaca Pomoćnici sudija i tužilaca negoduju zbog plata akademaca "Njihova trenutna uloga u pravosudnom sistemu je nejasna za sada, jer nije definisano na koji način doprinose poslovima u sudovima, odnosno javnim tu... More detail