Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Udruženje tužilaca poslalo Venecijanskoj komisiji primedbe na nacrt Ustava

Udruženje tužilaca poslalo Venecijanskoj komisiji primedbe na nacrt Ustava

UTSPrema rečima Nenada Stefanovića, Udruženje tužilaca u tekstu dostavljenom Venecijanskoj komisiji, objašnjava da radi pravilnog razumevanja trenutnog stanja u srpskom pravosuđu je potrebno imati u vidu i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije iz 2018. godine u kome je na par mesta navedeno da obim političkog uticaja na pravosuđe ostaje zabrinjavajući.

Udruženje tužilaca Srbije poslalo je Vencijanskoj komisiji primedbe na nacrt Ustava u oblasti pravosuđa, kaže za "Blic" Nenad Stefanović iz ovog udruženja.

Kako kaže, u primedbama koje su dostavili Venecijanskoj komisiji kritikuje se predlog da Narodna skupština bira i razrešava Vrhovnog javnog tužioca i javne tužioce prostom većinom.

- Izbor generalnog tužioca od strane parlamenta nije nepoznato rešenje u brojnim uporednim sistemima. Ovo rešenje ima prednosti koje se ogledaju u sticanju jasnog demokratskog legitimiteta generalnog tužioca. Ono što zabrinjava jeste potencijalni politički uticaj na takav izbor, posebno ukoliko se ima u vidu da je prema nacrtu amandmana za izbor generalnog tužioca dovoljna prosta većina. Iz istog razlog zabrinjavajuće je rešenje prema kom parlament bira i ostale niže javne tužioce (šefove tužilaštava), takođe prostom većinom - kaže Stefanović.

Prema njegovim rečima, Udruženje tužilaca u tekstu dostavljenom Venecijanskoj komisiji, objašnjava da radi pravilnog razumevanja trenutnog stanja u srpskom pravosuđu je potrebno imati u vidu i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije iz 2018. godine u kome je na par mesta navedeno da obim političkog uticaja na pravosuđe ostaje zabrinjavajući.

- Tamo stoji i da široka diskreciona ovlašćenja javnih tužilaca (šefova tužilaštava) u odnosu na rad zamenika javnih tužilaca mogu da utiču na tužilačku samostalnost. Stoga, smatramo da je za dostizanje standarda neophodnih za prijem u Evropsku uniju potrebno ulaganje značajnijeg napora u cilju depolitizacije pravosudnog sistema Republike Srbije. Rešenja predložena nacrtom amandmana ne otvaraju mogućnost za depolitizaciju pravosudnog sistema. - kaže Stefanović.

Kako dodaje, nacrt izričito propisuje da niko ne može uticati na javno tužilaštvo u pojedinačnom predmetu krivičnog gonjenja.

- Zaštita od nedozvoljenog uticaja na rad javnog tužilaštva podignuta je na ustavni nivo. Ipak, smatramo da se radi o jednoj, suštinski, praznoj normi, koja, sama po sebi, bez dodatnih garancija, ne predstavlja ništa više nego prostu proklamaciju. Takođe, kritika je upućena i na sastav tužilačkog saveta u kome je predloženo da tužioci budu u manjini (5:6) dok su svuda u regionu u većini - objašnjava on.

Izvor: Blic

Poslednje vesti

Aktuelni saziv DVT do sada izabrao 120 zamenika, a do kraja godine jos 61 Aktuelni saziv DVT do sada izabrao 120 zamenika, a do kraja godine jos 61 Odlukom Vlade Republike Srbije od 18.07.2018. godine o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, Državnom veću tužilaca odobrena su sredstva za... More detail
Udruženja sudija i tužilaca: Napad na advokata je napad na pravosudni sistem zemlje Udruženja sudija i tužilaca: Napad na advokata je napad na pravosudni sistem zemlje Društvo sudija Srbije apelovalo je danas policiju i tužilaštvo da preduzmu sve mere u pronalaženju ubice advokata Dragoslava Ognjanovića. More detail
Saopštenje povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića Saopštenje povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića Povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije izražava duboko saučešće porodici,... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije