Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Udruženje tužilaca: Amandmani ne garantuju nezavisnost tužilaštva (VIDEO)

Udruženje tužilaca: Amandmani ne garantuju nezavisnost tužilaštva (VIDEO)

Svetlana NenadićČlanica Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Svetlana Nenadić ocenila je danas da su predloženi ustavni amandmani u oblasti pravosudja loši, jer ne samo da i dalje omogućavaju politički uticaj, već predstavljaju korak unazad u odnosu na postojeće stanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Nenadić je za agenciju Beta ukazala da je predloženim rešenjima zadržana definicija da je tužilaštvo samostalno, ali ne i nezavisno u svom radu.

"Nezavisnost je postala evropski trend i mi umesto da idemo prema evropskim trendovima, mi i dalje idemo prema ovim arhaičnim rešenjima. Samostalno, a ne i nezavisno tužilaštvo u prevodu znači da taj organ nije nezavistan od zakonodavne i izvršne vlasti", rekla je Nenadić.

Ona je istakla da je u ustavnim amandmanima zadržana kruta hijerarhija tužilaštva, što je rešenje napušteno u većeni evropskih sistema, upravo zbog mogućnosti političkog uticaja.

"Tako kruta hijerhija podrazumeva apsolutnu kontrolu nad tužilaštvom iz samo jedne tačke, tako da mi zadržavajući i dalje takvo rešenje ne možemo da napravimo tužilaštvo koje bi moglo efikasno da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala, a naročito ne protiv onih oblika kriminala koji su povezani sa različitim oblicima društvene moći koja može na ovaj ili onaj način da bude u nekoj vrsti konekcije sa politkom", upozorila je Nenadić.

Prema njenim rečima, u Srbiji nikada nije postojalo nezavisno i samostalno tužilaštvo, jer je uticaj zakonodavne i izvršne vlasti sistemski i sistematski, odnosno "upleten je u zakon i ustav".

Sagovornica Bete je objasnila da se to se ogleda u činjenici, da su tužioci "od ulaska u sistem, pa do penzije" pod političkom kontrolom, jer se po sadašnjem rešenju javni tužioci biraju u parlamentu na predlog vlade.

Predloženim ustavnim amandmanima, Skupština je eliminisana iz postupka izbora tužilaca, što je bio zahtev Evropske unije, ali i države Srbije i strukovnih udruženja.

Medjutim, Nenadić upozorava da je amandmanima politički uticaj samo premešten iz Skupštine u najvažnije tužilačko telo Visoki savet tužilaštva, koji na taj način postaje "manje vidljiv i transaprentan".

Ona je istakla da je realna opasnost od političkog uticaja na Visoki savet tužilaštva i da se to vidi iz predloga sastava tog tela, koje potom bira i sve ostale javne tužioce.

Predloženim amandmanima Visoki savet tužilaštva ima 10 članova, od čega su četiri tužioca koje biraju kolege, četiri su istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i vrhovni tužilac kojeg takodje bira Skupština i ministarka pravde.

"Problem sa ovim rešenjem je što idemo korak unazad u odnosu na postojeće stanje i zato što je takav sastav veća u direktnoj suprotnosti prema Akcionom planu za poglavlje 23, gde je jasno propisano najamnje 50 odsto članova izabranih kolega", objasnila je Svetlana Nenadić.

Ona je kazala i da bi volela da se održi još neka rasprava i debata o predloženim amandmanima, pre nego što predlog bude prosledjen nadležnom skupštinskom odboru.

"Još ima prostora da razgovaramo, jer onakva javna debata kakva je vodjena pre leta kritikovana je i od strane Venecijanske komisije, ona je navela da to zatrovana atmosfera, mi dugujemo gradjanima da o ovome govorimo javno", poručila je članica UO Udruženja tužilaca Srbije.

Radni tekst ustavnih amandmanana u maju je upućen Venecijanskoj komisiji, koja je iznela svoje primedbe, posle čega su strukovna i nevladina udruženja pozvala Vladu i Ministarstvo pravde da se formira nova radna grupa i organizuje stručna javna rasprava, što je odbijeno.

Produkcija je deo projekta "Pogledi na Ustav Srbije" koji realizuje Beta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u ovom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Video priloge agencije Beta možete pogledati OVDE.

Izvor: Beta

Poslednje vesti

Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizuje Sedmu plenarnu sednicu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja će se održati u ponedeljak,... More detail
Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Nezavisnost i nepristrasnost Trenutni ustavni i zakonodavni okvir i dalje ostavljaju prostor za neprimerene političke uticaje na pravosuđe.  More detail
Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Sudstvo je prema našem zakonodavstvu nezavisno a javno tužilaštvo samostalno. Međutim, i sudstvo i tužilaštvo se suočavaju sa brojnim pritiscim More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije