Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića

Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića

Društvo sudija SrbijePovodom pisanja pojedinih tabloidnih medija o izjavi dr Gorana Ilića zamenika Republičkog javnog tužioca, člana Državnog veća tužilaca i Poverenika za samostalnost tužilaštva i podnošenja disciplinske i krivične prijave s tim u vezi, Društvo sudija izdaje sledeće saopštenje:

Neprihvatljivo je zlonamerno izvlačenje iz konteksta izjave dugogodišnjeg predsednika strukovnog udruženja tužilaca dr Gorana Ilića i davanje izjavi smisla koji ona nema. Naime, sporna izjava da „svaki predmet ima svoje vreme“ je izrečena u negativnom kontekstu, ironičnog je karaktera i ne predstavlja vrednost za koju se tužilac zalaže što je očigledno, kako iz naslova „Zašto bi tužilaštvo trebalo da bude nezavisno“, tako i iz samog sadržaja autorskog teksta objavljenog 25.7.2019. godine u dnevnom listu Danas.

Posebno ukazujemo da su se dr Goran Ilić i Udruženje tužilaca Srbije u svom radu uvek, pa i sada, dosledno zalagali za unapređenje pravosuđa i vladavinu prava kao ustavnog principa na kome počiva Republika Srbija, te da su dugogodišnji partneri Društvu sudija Srbije u očuvanju i unapređenju nezavisnosti sudstva i tužilaštva, što se pokazalo uspešnim i u otklanjanju posledica tzv. reforme pravosuđa iz 2009. godine, kada je trećina sudija i tužilaca u Republici Srbiji bez obrazloženja uklonjena iz pravosudnog sistema, a građanima otežan pristup pravdi.

Takođe je očigledno da je podnošenje disciplinske i krivične prijave u vezi sa navedenom izjavom istrgnutom iz konteksta autorskog teksta, a od strane nevladine organizacije Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, usmereno ka ograničavanju slobode govora i prava na javno izražavanje mišljenja garantovanih članom 46. Ustava Republike Srbije i članom 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, s obzirom da sporna izjava i tekst predstavljaju javno izraženo mišljenje o pravosuđu u Srbiji u okviru rasprave o izmeni dela Ustava koji se odnosi na pravosuđe, a koje izmene bi za cilj trebalo da imaju jačanje njegove nezavisnosti.

Društvo sudija Srbije podseća da je sloboda izražavanja temelj demokratije i preduslov za napredak zemlje i lično ispunjenje svakog pojedinca, te da je njeno ograničavanje legitimno samo ako za cilj ima zaštitu javnog interesa, dok napadi na pojedinca koji argumentovano iznosi svoje mišljenje, ima kritički stav u odnosu na određene pojave u društvu i od opšteg je interesa, predstavlja kršenje Ustava i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Izvor: sudije.rs

Poslednje vesti

Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
„Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ „Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ Većina građana Srbije je po prvi put saznala da postoji Etički odbor Državnog veća tužilaca kada je u brojnim medijima objavljena informacija kako... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije