Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika

Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika

Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Ona je tražila sastanak odbora na osnovu pisanja tabloida, koji Ilića bez ikakvih dokaza dovode u vezu sa osobama iz kriminalnog miljea. Ilić je inače zamenik republičkog javnog tužioca a široj javnosti je poznat jer je govorio o brojnim mahinacijama i aferama koje imaju veze sa SNS-om.

Napadi na tužioca Ilića od strane medija bliskih SNS-u krenuli su u momentu kada je on postao poverenik za samostalnost tužilaca, otvoreno govoreći o brojnim slučajevima, poput Savamale, nelegalne gradnje na Kopaoniku, sumnjivim donacijama SNS-u u opštini Vršac i mnogim drugim.

Poslednji napad na Ilića započeo je nakon što je fotograf Srpskog telegrafa u tajnosti slikao proslavu 50. rođendana tužioca Stanislava Dukića u krugu prijatelja u hotelu Šumadija. Na naslovnici ovog tabloida osvanuo je tekst „Tužioci slavili rođendan sa narko dilerima“. Među 60-ak gostiju novinari Srpskog telegrafa identifikovali su „ljude iz kriminalnog miljea“ i nekoliko tužilaca među kojima je bio i zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić. To je bio povod da pokrenu novu hajku protiv njega, a Zagorki Dolovac da inicira postupak pred etičkim odborom DVT.

I sam Stanislav Dukić, koji je šest godina radio kao tužilac i u Novom Pazaru, tvrdi da na njegovoj rođendanskoj proslavi nije bio nijedan kriminalac.

„Da se razumemo, u Novom Pazaru postoji ustaljena priča da je većina privatnika na ovaj ili onaj način povezana s trgovinom narkoticima. Kako je do mene dolazila priča za kojeg privatnika, tako sam zvao policiju i pitao da li je to tačno. Za Halila Emrovića su bili izričiti da od toga nema ništa i da su to gluposti i čaršijske priče“, rekao je Dukić za N1. Upravo su novinari Srpskog telegrafa u nepotpisanom tekstu Emrovića označili kao glavnog narko dilera.

Ostali koje je tabloid nazvao kriminalcima, prema Dukićevim rečima, nisu bili na rođendanu niti neke od njih poznaje. Da meta ovog teksta nije on, već tužilac Ilić, pokazuje niz tekstova koji su usledili i u kojima se tvrdi da navodne kriminalce i on poznaje.

– Jasno je da sam ja meta, i da se o rođendanu mog kolege ne bi ni pisalo da nisam bio jedan od gostiju. Ovo je otvorena hajka i ne znam šta je sledeće. Da me neko likvidira – kaže Ilić za Danas.

On je fotografije naslovne strane Srpskog telegrafa, na kojima se nalazi sa navodnim kriminalcima, ocenio kao čistu fotomontažu.

– Bio sam na rođendanu, ali niti sam se sreo sa tim ljudima, niti ih poznajem. Došao sam na poziv kolege i prijatelja. Šta je trebalo, da tražim spisak gostiju unapred – istakao je Ilić. On dodaje da umesto što su ih neovlašćeno snimali, službe su trebale da ih upozore ukoliko imaju saznanja da se nalaze u blizini kriminalaca.

Srpski telegraf propustio je da pomene da je ulaz hotela Šumadija, gde se održala proslava, demoliran početkom februara, kada je petnaestak krupnih momaka sa fantomkama na glavi divljalo sa sekirama i palicama. Prema navodima Balkanske istraživačke mreže (BIRN), incidentu su prethodili pregovori oko prodaje, koje je vodio otac ministra policije Branko Stefanović.

Ilić o slučaju Savamala

– Slučaj „Savamala“ je očigledan primer nemoći tužilaštva da delotvorno rukovodi predistražnim postupkom, budući da nema disciplinsku vlast, niti kadrovski uticaj na policiju. Više puta sam objašnjavao da rukovođenje policijom od strane tužilaštva nije problem u „redovnim“ predmetima. U tim i takvim slučajevima policija postupa savesno i odgovorno, po nalozima javnog tužilaštva. Međutim, u predmetima za koje je zainteresovana politika malo je verovatno da će policija koja je u isti mah „duboko“ politizovana poslušati nalog tužioca, a ne političkog vrha policije. „Savamala“ je takav slučaj. To je jednostavno tako i čini se da poziciju tužilaštva u Srbiji najbolje oslikava ona po kojoj je tužilaštvo glava i „telo bez ruku i nogu“‘, dakle, organ koji nije u stanju da sprovede u delo nijedan svoj nalog – rekao je svojevremeno Goran Ilić u intervjuu za Danas.
 

Izvor: Danas, autorka: K. Živanović

Poslednje vesti

Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
„Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ „Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ Većina građana Srbije je po prvi put saznala da postoji Etički odbor Državnog veća tužilaca kada je u brojnim medijima objavljena informacija kako... More detail
Zašto je tužilaštvo bitno Zašto je tužilaštvo bitno Definicija osigurača je: "Namerno oslabljeno mesto u električnoj instalaciji". On je i osmišljen tako da u slučaju da naiđe jača struja, on "izgori",... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije