Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Obraćanje DVT-u kolega iz Kosovske Mitrovice

Obraćanje DVT-u kolega iz Kosovske Mitrovice


Beograd, 4. april 2013.

MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE
Beograd

 Državnom sekretaru Danilu Nikoliću

Odlukom DVT  broj  A 754/2 od 17. septembra 2012 godine izabrani smo za zamenike u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici.

Smatramo da je taj izbor koji je izvršen nakon usvajanja naših žalbi od strane Ustavnog suda Srbije odlukama VIII U-421/2011 i VIII U 412/2011od 18. jula 2012 godine nezakonit i protivan odlukama Ustavnog suda, iz razloga sto smo izabrani u organ za koji nismo konkurisali.

Imajuću u vidu i činjenicu da je u OJT Kosovska Mitrovica već radi šest zamenika javog tužioca, da je broj predmeta mali ( oko 100 godišnje) da se rad odvija u prostoriji od  30m2 u suterenu stambene zgrade, da je udaljenost od mesta naših prebivališta oko 400km, a pre svega da nam niko ne garantuje bezbednost.

Takođe imajući u vidu odluku koju ste  početkom januara 2013. godine doneli vezano za rad sudija koji su izabrani u pravosudnim organima na Kosovu i Metohiji,  ceneći uslove rada, troškove vezane za putovanja, odvojeni život i smeštaj a pre svega drastično mali broj predmeta, da se vrate u mesto prebivališta do novog rasporeda rada,  smatramo da se takva odluka analogno treba primeniti i na nas, zamenike tužioca.

Ovakvom odlukom smo ponovo stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na sudije, te predlažemo da  takvu odluku donesete i u odnosu na nas.

Za devet zamenika mesečni troškovi su oko 600.000,00 dinara, a ponovo napominjemo da je godišnji priliv predmeta drastično mali, te ne vidimo svrhu našeg izbora u ovom tužilaštvu.

Bezbedonosna situacija je svakim danom teža te se i ne osećamo bezbedno o čemu smo više puta obaveštavali DVT tražeći da nam garantuje bezbednost. Između ostalog dana 17. 01. 2013. godine bačena je bomba na hotel u kome smo smešteni.

Upućujemo zahtev da  do konačnog rešavanja i postupanja po odluci Ustavnog suda, iz napred navedenih razloga, date predlog Republičkom javnom tužiocu da nas premesti ili uputi na rad u neko od tužilaštva gde smo podneli prijavu  imajući u vidu i mesto našeg prebivališta, a  shodno čl. 62 i čl. 63 Zakona o javnom tužilaštvu.

Podnosioci zahteva

1.    Bulatović Argita, Beograd
2.    Dukić Bina, Beograd
3.    Mavrić Slavica, Beograd
4.    Maksimović Vaska, Beograd
5.    Marković Mile, Beograd
6.    Todorović radovan, Kragujevac
7.    Radić Božidar Smederevo
8.    Andrić  Predrag- Kragujevac
9.   Popović Slavica- Vranje

 29.01. 2013.                                         
Kosovska Mitrovica
 

Poslednje vesti

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije