Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Jedan tužilac radi i na 1.000 slučajeva

Jedan tužilac radi i na 1.000 slučajeva

Jedan tužilac radi i na 1.000 slučajevaOko 600 zamenika javnih tužilaca ne može fizički da stigne da ispuni sve obaveze, pa sve manje optuženja ide pred sudije. I ona koja stignu uglavnom su lakši predmeti, kao i sporazumi o priznanju krivice, dok se teški, stari i komplikovani odlažu.

Kako kažu izvori Novosti, tužioci, osim pisanja optužnice i odlaska na ročišta radi njene odbrane, kao i pisanja žalbi na presude, moraju da sprovode istragu, saslušavaju okrivljene i svedoke, obavljaju tehničke poslove... A sa ovim brojem zaposlenih oni to ne mogu da postignu. U tri beogradska tužilaštva dešava se da jedan zamenik istovremeno radi na 1.000 i više predmeta.

Drastičan pad broja optuženja doveo je do toga da sudije koje su imale i po 250 predmeta u radu, u krivici, sada imaju po 30-50. Kako saznajemo, u Krivičnom odeljenju najvećeg suda u zemlji, beogradskog Prvog osnovnog, nema više sudijskih saradnika jer su nepotrebni, pa sudije same pišu presude. Takođe, pošto imaju "višak vremena", krivičari dobijaju povremeno i predmete iz izvršne materije!

Srbija, inače, ima manje tužilaca, a više sudija od evropskog proseka.

 Državno veće tužilaca već je raspisalo konkurs za 12 zamenika za Beograd, ali oni neće moći da budu izabrani dok se ne formira nova vlada. Kako nezvanično saznajemo, novi saziv DVT krenuo je agilno, pa je pet članova ovog tela već zatražilo vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o raspisivanju konkursa za više od 100 upražnjenih tužilačkih mesta. To će, međutim, rešiti tek manji deo problema. Koliko je Srbiji tužilaca zaista potrebno od kada je uvedena tužilačka istraga, ne zna se, a to bi trebalo da utvrdi komisija čije se formiranje očekuje. Tema vanredne sednice biće i sredstva iz budžeta, budući da se za tužilačku istragu sada izdvaja dve trećine manje novca nego što je ranije izdvajano za sudove dok su radili istragu.

U Udruženju tužilačkih i sudijskih pomoćnika veruju da će loša situacija ipak biti rešena.

- Nadamo se da će novi saziv DVT ojačati tužilačku organizaciju, i materijalno, i u ljudstvu, i da će problemi s kojima je suočena tužilačka istraga biti prevaziđeni - kaže Lazar Lazović iz ovog udruženja.

Izvor: N1

Poslednje vesti

Saopštenje Sindikata pravosuđa Srbije: Podrška Goranu Iliću kao zvono za buđenje Saopštenje Sindikata pravosuđa Srbije: Podrška Goranu Iliću kao zvono za buđenje Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku Goranu Iliću a pre svega istini koju je izgovorio. Istina je, kažu, najbolje opravdanje a priznanje se... More detail
Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Povodom pisanja pojedinih tabloidnih medija o izjavi dr Gorana Ilića zamenika Republičkog javnog tužioca, člana Državnog veća tužilaca i Poverenika... More detail
Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije