Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Sudije i tužioci napustili konsultacije o izmenama Ustava

Sudije i tužioci napustili konsultacije o izmenama Ustava

Foto: FoNet/ Zoran MrdjaNenad Stefanović iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije kaže za Danas da su oni napustili dijalog ne želeći da daju legitimitet tekstu nacrta Ustava koji niko nije video.

Nezadovoljni odsustvom dijaloga strukovna pravosudna udruženja odbila da daju legitimitet Ministarstvu pravde. Dijalog napustilo Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Komitet pravnika za ljudska prava - JUKOM, Centar za pravosudna istraživanja i Beogradski centar za ljudska prava

Strukovna udruženja sudija i tužilaca, kao i pojedine nevladine organizacije koje se zalažu za vladavinu prava, odlučile su da napuste konsultacije o izmenama Ustava Srbije koje organizuje Ministarstvo pravde.

Motiv za ovakav potez, navodi se u pismu koje je upućeno ministarstvu, jeste taj što su se strukovna udruženja suočila sa izbegavanjem debate o ključnim pitanjima i odbijanjem ministarstva da izađe sa svojim predlogom ustavnih rešenja.

"U odsustvu polaznih osnova za izmenu Ustava i očekivane široke javne debate, konsultativni proces odvija se tako što Ministarstvo pravde, na nekoliko okruglih stolova, određenom broju strukovnih i nevladinih udruženja pruža mogućnost da predstave, bez ikakve razmene argumenata, svoje stavove i to o temama po izboru Ministarstva pravde koje niti jesu ustavna materija, niti jačaju nezavisnost pravosuđa, već naprotiv, obezbeđuju mehanizme za jačanje političkog uticaja na pravosuđe. Stoga vas, suočeni sa izbegavanjem debate o ustavnim rešenjima, a pre svega sa skretanjem pažnje javnosti i zanemarivanjem primarne teme o kojoj bi debata trebalo da se vodi, a to je nezavisnost pravosuđa, strukovna udruženja obaveštavaju da su doneli odluku da ne učestvuju dalje u ovakvom procesu", navodi se u pismu.

Odluku o napuštanju dijaloga donelo je Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Komitet pravnika za ljudska prava - JUKOM, Centar za pravosudna istraživanja i Beogradski centar za ljudska prava. Oni su u svom pismu pozvali Ministarstvo pravde da predstavi javnosti svoj predlog izmena Ustava i omogući sveobuhvatnu debatu, čime bi, kako navode, pribavila neophodan legitimitet ustavotvornom procesu.

"I dalje posvećena iznalaženju najboljih rešenja za pravosudni sistem Republike Srbije i smatrajući da se jedino istinskom raspravom, uz međusobno uvažavanje predloga i mišljenja svih koji u njoj učestvuju, može doći do najboljih rešenja za jačanje vladavine prava u Srbiji, udruženja ostaju spremna da uzmu učešće u debati kada Ministarstvo pravde javnosti predstavi polazne osnove za izmenu Ustava Republike Srbije", stoji u pismu strukovnih udruženja.

Nenad Stefanović iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije kaže za Danas da su oni napustili dijalog ne želeći da daju legitimitet tekstu nacrta Ustava koji niko nije video.

- Mi smatramo da je osnovni problem nezadovoljstva građana pravosuđem upravo odsustvo faktičkog postojanja pravosudne grane vlasti. Zahtev Venecijanske komisije jeste isključiti uticaj politike iz postupka izbora sudija i tužilaca. To ne znači samo formalno isključiti parlament i Vladu, već očuvati i ojačati nezavisnost i samostalnost tužilačkog i sudskog saveta. Nažalost, postoji opasnost da se smanji broj sudija i tužilaca u ovim savetima, te da se promeni sastav i izbor članova saveta i na taj način izvrši relokacija političkog uticaja na rad sudova i tužilaštava, kaže Stefanović.

Podsetimo, izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe obaveza je koju je Srbija preuzela na sebe u sklopu pregovora sa Evropskom unijom. Konsultacije o izmenama Ustava formalno su počele sredinom 2016. godine kada su zainteresovane strane poslale Ministarstvu pravde svoje pisane predloge i analize. Nakon toga je održan niz okruglih stolova na kojima je trebalo da se debatuje o predlozima, ali je, kako su u više navrata isticali predstavnici strukovnih udruženja, istinska razmena stavova izostajala.

Ustav trebao da bude gotov do kraja 2017.

Prema važećem Akcionom planu za poglavlje 23 koje se tiče pravosuđa, Ustav Srbije bi trebalo da bude izmenjen do kraja ove godine. Ipak, već su se pojavile informacije da će Akcioni plan, zajedno sa rokom, biti izmenjen. Procedura nalaže da Ministarstvo pravde, nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama, izradi nacrt ustavnih izmena i prosledi ga na odobrenje Venecijanskoj komisiji, savetodavnom telu Saveta Evrope. Naredni okrugli sto o izmenama Ustava bi trebalo da se održi danas u Novom Sadu.

Izvor: Danas, autor: V. Jeremić

Poslednje vesti

Aktuelni saziv DVT do sada izabrao 120 zamenika, a do kraja godine jos 61 Aktuelni saziv DVT do sada izabrao 120 zamenika, a do kraja godine jos 61 Odlukom Vlade Republike Srbije od 18.07.2018. godine o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, Državnom veću tužilaca odobrena su sredstva za... More detail
Udruženja sudija i tužilaca: Napad na advokata je napad na pravosudni sistem zemlje Udruženja sudija i tužilaca: Napad na advokata je napad na pravosudni sistem zemlje Društvo sudija Srbije apelovalo je danas policiju i tužilaštvo da preduzmu sve mere u pronalaženju ubice advokata Dragoslava Ognjanovića. More detail
Saopštenje povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića Saopštenje povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića Povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije izražava duboko saučešće porodici,... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije