Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Izmene Ustava: Sudije, tužioci i advokati napustili javnu raspravu u znak solidarnosti prema kolegi, intervenisao i Pašalić

Izmene Ustava: Sudije, tužioci i advokati napustili javnu raspravu u znak solidarnosti prema kolegi, intervenisao i Pašalić

Izmene Ustava: Sudije, tužioci i advokati napustili javnu raspravu u znak solidarnosti prema kolegi, intervenisao i PašalićJedan nepoznati građanin je ustao nakon izlaganja, počeo da iznosi svoj lični slučaj, i dok se kretao ka Backoviću zastao, kažiprst desne ruke uperio u pravcu glave sudije Vidojković koja je sedela na stolici i povišenim tonom joj se obratio rečima "Da li ti živiš u Srbiji? Gde ti živiš”.

Na takav njegov gest ustao je Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca i rekao "kakav je ovo način da se neko obraća sudiji, da se duže vreme stvara atmosfera linča sudija i tužilaca" i pozvao strukovna udruženja da napuste raspravu. Više od polovine prisutnih je napustilo raspravu, sudije, tužioci, sudijski i tužilački pomoćnici, predstavnici Komiteta za zaštitu ljudskih prava, Beogradskog centra za ljudska prava, Konventa.Izmene Ustava: Sudije, tužioci i advokati napustili javnu raspravu u znak solidarnosti prema kolegi, intervenisao i Pašalić

210218.backovicČlanovi sudijskih i tužilačkih udruženja napustili su javnu raspravu o predloženim izmenama Ustava koje se odnose na pravosuđe održanu u ponedeljak u Novom Sadu, zbog, kako su naveli, istupa pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića.

Naime, nastavak javne rasprave u vezi sa izmenama Ustava u oblasti pravosuđa bio je u drugom planu u ponedeljak. Čedomir Backović pošto je predstavio izmene počeo je da govori da izmene nisu na udaru svih sudija, tužilaca i organizacija, već onih najglasnijih, koje je nazivao i "centralnim komitetom".

Jedna od stavki koja stvara razdor između ministarstva i struke jeste izbor članova Visokog saveta sudstva. On bi, prema predlogu, imao 10 članova, od toga bi polovina bile sudije, a drugu polovinu bi predstavljali "istaknuti pravnici" koje bi birala Skupština Srbije.

S obzirom na to da je i dalje nejasno šta su kriterijumi za "istaknutog pravnika", kod sudija i tužioca se stvorila sumnja te smatraju da predstavnici koje bira Skupština nemaju autoritet ili kredibilitet, te bi trebalo da podnesu ostavke.

- Mi smo imali do sada javnu raspravu i poviku ko su tih pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština i ko su oni da uopšte pomišljaju da se udostoje da sede sa pet predstavnika koje su izabrale sudije. Svi oni koji zastupaju stav da Skupština nema nekakav autoritet i kredibilitet bi trebalo da podnesu ostavke. Znači, sve one sudije koje je izabrala Skupština, a ovamo pljuju po skupštini, nije mi jasno zašto su još uvek sudije. Ili su te skupštine koje su njih birale nešto kao bolje od ovih skupština, pa da vidimo kako zašto, u čemu su to bolje - rekao je Backović.

Neslaganje među njima izaziva i "zlatni glas", odnosno predlog po kom bi "istaknuti pravnici" uvek mogli da nadglasaju sudije.

- Kada pet sudija zauzme stav po principu 'vrana vrana oči ne vadi', a pet istaknutih pravnika, koji nemaju jedinstvo interesa kao sudije, nego dolaze iz različitih oblasti, drže drugu liniju, onda treba da presudi osoba koja nije sudija. To se zove uzajamna kontrola vlasti - dodao je Backović.

Članica Upravog odbora Društva sudija Srbije Gordana Vidojković poručila je da je ovo udruženje odlučilo da učestvuje na javnoj raspravi "bez obzira na uvrede i pretnje".

- Moderatora ove rasprave pozivam da kaže da li iznete pretnje predstavljaju poziv koji osnažuje učesnike ove rasprave da iskažu suprotno mišljenje ministarstvu, imajući u vidu da je u TV duelu izneo mišljenje da će uraditi sve što može da nanese štetu predsednici Društva sudija Srbije i svima koji su njoj slični, dakle svima koji misle suprotno od ministarstva. Postavljamo pitanje ministarki pravde Neli Kuburović da li se pridržuje i podržava izjavu njenog pomoćnika i da li će preduzeti nešto u vezi sa tim? - kazala je Vidojković.

Ona je iznela niz primedbi na radni tekst izmena Ustava, te upitala da li je Vlada sledila državni kontinuitet u donošenju svojih odluka. Pozvala je i nadležne državne organe da spreče urušavanje pravosuđa, ali i ugleda Srbije u inostranstvu.

Jedan nepoznati građanin je ustao nakon izlaganja, počeo da iznosi svoj lični slučaj, i dok se kretao ka Backoviću zastao, kažiprst desne ruke uperio u pravcu glave sudije Vidojković koja je sedela na stolici i povišenim tonom joj se obratio rečima "Da li ti živiš u Srbiji? Gde ti živiš”.

Na takav njegov gest ustao je Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca i rekao "kakav je ovo način da se neko obraća sudiji, da se duže vreme stvara atmosfera linča sudija i tužilaca" i pozvao strukovna udruženja da napuste raspravu. Više od polovine prisutnih je napustilo raspravu, sudije, tužioci, sudijski i tužilački pomoćnici, predstavnici Komiteta za zaštitu ljudskih prava, Beogradskog centra za ljudska prava, Konventa.

Po njihovim rečima nema dijaloga, a građanin koji je izazvao buru na raspravi je dao podršku Backoviću.

Direktor komiteta za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je za 021.rs da ono što se moglo videti u Novom Sadu nije nikakva javna rasprava, jer bi ona morala da bude suštinska i da se pokaže poštovanje prema drugoj strani. Po njegovim rečima, građani su mogli da čuju niz uvreda i "nečega što su i sudije okarakterisale kao pretnje predstavnika ministarstva".

- To govori o tome da se ne poštuje ni struka, ne poštuje se ni druguačije mišljenje, mi ovde nemamo prostora za suštinsku raspravu i ono što bi građane zaista trebalo da interesuje je kako će izgledati nezavisno pravosuđe u budućnosti. Ako se na ovakav način budu nastavili ovi okrugli stolovi, to će samo pokazati da se ne veruje u vladavinu prava, da Srbija treba bilo šta da menja zarad poboljšanja stanja u pravosuđu - naveo je on.

Izmene Ustava: Sudije, tužioci i advokati napustili javnu raspravu u znak solidarnosti prema kolegi, intervenisao i PašalićNa pitanje da prokomentariše izjavu pomoćnika ministra o tome kako bi oni koji "pljuju po Skupštini" trebalo da podnesu ostavke, Antonijević je rekao da "smo mogli da vidimo nešto što bismo nazvali jednoumljem".

- Svi koji se ne slažu sa onim što je danas izneto biće na ovakav način napadani. To je poruka i zbog toga smo, i sudije i tužoci i organizacije koje su želele da učestvuju u ovom procesu, napustili ovakav skup - dodao je Antonijević za 021.rs.

Svoje predstavnike sa ove javne rasprave u Gradskoj kući povukla je i Advokatska komora Vojvodine.

- Umesto argumentovane pravne rasprave i davanja odgovora na postavljena pitanja Backović se na krajnje neprimeren način obratio sudiji Vidojković, ali i svim sudijama koje je ona predstavljala. Imajući u vidu ponašanje pomoćnika ministra pravde, nije začuđujuće što je nakon toga i jedan učesnik u raspravi sebi dao za pravo da se neprimerenim tonom obrati sudiji Vidojković. Kako je izostala bilo kakva reakcija organizatora događaja, odnosno Ministarstva pravde na ovakvo ponašanje i svojevrstan napad na sudiju, predstavnici Advokatske komore Vojvodine odlučili su da je napuste, a o učešću u narednim javnim raspravama odlučiće Upravni odbor - saopštili su u Advokatskoj komori Vojvodine.

U jednom trenutku tokom rasprave intervenisao je i Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je prisustvovao ovom događaju. On je rekao kako bi trebalo da se smire strasti, jer je rasprava otišla u pogrešnom pravcu.

Izvor: Blic, autor: B.B. 
Foto: M. Mitrović, D. Milenković / RAS Srbija

Poslednje vesti

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj... More detail
Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije