Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti UTS osuđuje zlonamerne komentare Alumni kluba Pravosudne akademije

UTS osuđuje zlonamerne komentare Alumni kluba Pravosudne akademije

Nenad StefanovićIspred Udruženja tužilaca osuđujem zlonamerne komentare Alumni kluba. Postupak izbora sproveden je u skladu sa zakonom i Pravilnikom DVT - kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

Nezadovoljstvo na Pravosudnoj akademiji zbog kandidata za zamenike tužilaca. DVT i udruženja tužilaca demantuju da je bilo šta u procesu namešteno.

Državno veće tužilaca u četvrtak je izabralo 54 kandidata za nove zamenike javnih tužilaca u osnovnim tužilaštvima i spisak poslalo Skupštini. Imena 24 kandidata, među kojima su i kandidati za najveća, osnovna tužilaštva u Beogradu, znala su se unapred, tvrde u Alumni klubu Pravosudne akademije. Oni pozivaju Odbor za pravosuđe Narodne skupštine i poslanike da reaguju.

U DVT i Udruženju tužilaca demantuju da su imena kandidata "nameštena" i kažu da je "sporni spisak" u stvari spisak sa imenima najboljih kandidata koje je izvestilac predložio DVT, i da on nije bio tajna. Naprotiv, pre sednice su biografije dostavljene svim članovima, a pobedili su kandidati s najviše radnog iskustva i s najboljim ocenama.

Spisak sa imenima kandidata za zamenike tužilaca, za koje Alumni klub tvrdi da ima saznanja još od srede po podne da će biti izabrani na sednici DVT, stigao je novinaru "Novosti" u četvrtak u 10 sati, dva sata pre sednice DVT.

- Ova imena su izabrana na nekoj tajnoj sednici, na osnovu ličnih veza, a ne na osnovu kvaliteta, i u suprotnosti su sa zakonima o javnim tužiocima i DVT, kao i Poslovniku o radu DVT - kaže Mirko Ilić, poverenik za DVT Alumni kluba Pravosudne akademije. - Određena struja u DVT, koja ima većinu, nastavila je s netransparentnim radom. Nejasno je na osnovu kojih kriterijuma su birani. Većina je imala najviše ocene, pa zašto je jedna petica bolja od druge?

UGROŽENI KAPACITETI

Udruženje tužilaca pozdravlja odluku DVT o predlogu za izbor 54 zamenika tužilaca, jer su kapaciteti tužilaštva dovedeni do krajnjih granica - kaže Stefanović.

U DVT kažu da nije bilo tajnih sednica, već da je na pripremnoj sednici raspravljano o kandidatima, na osnovu čega je izvestilac sastavio spisak najboljih. Ostali kandidati na koje Alumni klub nema primedaba su polaznici Pravosudne akademije. Sednica DVT bila je, kako kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca, javna.

- Ispred Udruženja tužilaca osuđujem zlonamerne komentare Alumni kluba. Postupak izbora sproveden je u skladu sa zakonom i Pravilnikom DVT - kaže Stefanović.

DVT: 54 kandidata za prvi izbor za zamenike tužžilaca

Držžavno veće tužžilaca predložilo je danas Skupštini Srbije 54 kandidata za prvi izbor za zamenike javnih tužžilaca.

Udružženje sudijskih i tužžilačkih pomoćnika Srbije pozitivno je ocenilo taj predlog istakavši da će se izborom nosilaca javnotužilačke funkcije osnažiti kapaciteti javnih tužilaštva i podići nivo ažurnosti i efikasnosti u rešavanu predmeta.

- Udruženje tužilaca pozdravlja odluku DVT-a o predlogu za izbor 54 zamenika javnih tužilaca jer je to u interesu građana i jer se na taj način jačaju kapaciteti tužilaštva koji su dovedeni do krajnjih granica - rekao je Nenad Stefanović iz ovog Udruženja.

Podseća da su nadležnosti tužilaštva triplirane uvođenjem tužilačke istrage, finansijske istrage i novom preventivnom ulogom u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Novim Pravilnikom o izboru zamenika javnih tužilaca koji se prvi put biraju iz seprtembra ove godine, izmenjena je procedura za rangiranje i predlaganje kandidata za prvi izbor, jer su izbrisane odredbe koje se tiču postupka dodatnog rangiranja kandidata koji polažu test i kandidata Pravosudne akademije.

Ukupan broj prijavljenih na ovom konkursu bio je 309 kandidata, njih 41 sa Pravosudne akademije, i 267 ostalih među kojima su sudijski i tužilački pomoćnici.

Velika pomeranja zamenika javnih tužilaca dogodiće se i od 1. marta 2018. godine

Izvor: Novosti, Blic, UTS

Poslednje vesti

Saopštenje Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Saopštenje Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Nakon održane sednice Upravnog odbora UTS, kojoj su prisustvovali predstavnici Predsedništva, Nadzornog odbora i Etičkog saveta izdajemo saopštenj More detail
Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva Evropski pokret u Srbiji organizovao je u Knjaževcu javnu raspravu na temu ''Zašto nam treba promena Ustava?''. Povod su aktuelne debate u vezi sa izradom... More detail
Rasprava o Zakonu o sprečavanju korupcije, neka udruženja nisu dobila poziv Rasprava o Zakonu o sprečavanju korupcije, neka udruženja nisu dobila poziv Zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije i jačanje integriteta i odgovornosti organa vlasti i funkcionera. To je suštinski cilj... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije