Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Aktuelno
210218.udruzenja

Udruženja: Ustav se ne pravi kao simulirana ulaznica u EU

Predstavnici pojedinih strukovnih udruženja sudija i tužilaca i nevladinih organizacija poručili su da će do kraja nedelje odlučiti da li će nastaviti da učestvuju u javnim rasprava o radnom tekstu promena Ustava i naglasili da će njihova odluka zavistiti od stava Ministarstva pravde povodom nedavno održanog okruglog stola u novom Sadu.

Opširnije...

Izmene Ustava: Sudije, tužioci i advokati napustili javnu raspravu u znak solidarnosti prema kolegi, intervenisao i Pašalić

Izmene Ustava: Sudije, tužioci i advokati napustili javnu raspravu u znak solidarnosti prema kolegi, intervenisao i Pašalić

Jedan nepoznati građanin je ustao nakon izlaganja, počeo da iznosi svoj lični slučaj, i dok se kretao ka Backoviću zastao, kažiprst desne ruke uperio u pravcu glave sudije Vidojković koja je sedela na stolici i povišenim tonom joj se obratio rečima "Da li ti živiš u Srbiji? Gde ti živiš”.

Opširnije...

Debata o ustavnim amandmanima o pravosuđu – koje su glavne teme?

Debata o ustavnim amandmanima o pravosuđu – koje su glavne teme?

Sredinom januara, Ministarstvo pravde je predstavilo predlog izmena ustavnih odredaba koje se tiču pravosuđa. Predloženi amandmani u skladu su sa savetima Venecijanske komisije i po ugledu na zemlje regiona, poručuju iz Ministarstva. Struka predlozima nije zadovoljna.

Opširnije...

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Marković: Partije bi trebalo da drže ruke dalje od sudija

Profesor ustavnog prava i jedan od pisaca Ustava SRJ Ratko Marković izjavio je da radni tekst Ministarstva pravda Srbije o amandmanima na Ustav pokazuje koliko se političke stranke grčevito bore protiv sužavanja svojih moći i da nastoje da uruše nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca.

Opširnije...

Goran Ilić

Intervju Goran Ilić: Teška poruka vlasti tužiocima

Amandmanima koje predlaže Ministarstvo vrši se relokacija političkog uticaja sa jednog organa na drugi, umnožavanje i koncentracija političkog uticaja.

Opširnije...

Nenad Stefanović Foto: Blic / RAS Srbija

Počela javna rasprava: Tužioci i sudije kragujevačkog Apelacionog suda za povlačenje izmena Ustava u pravosuđu

Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije rekao je da udruženje smatra da će ukoliko neki od amandmana ostanu biti propuštena šansa da se izvrši depolitizacija tužilaštva. Stefanović je dodao da je smanjivanje broja tužilaca u Državnom savetu tužilaca vraćanje tri koraka unazad.

Opširnije...

Prvi okrugli sto o Radnom tekstu izmena Ustava u pravosuđu

Prvi okrugli sto o Radnom tekstu izmena Ustava u pravosuđu

Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije rekao je da ima pozitivnih stvari u predloženom Radnom tekstu, ali da to udruženje smatra da će ukoliko neki od amandmana ostanu biti propuštena šansa da se izvrši depolitizacija tužilaštva. Stefanović je dodao da je smanjivanje broja tužilaca u Državnom savetu tužilaca vraćanje tri koraka unazad.

Opširnije...

Goran Ilić

Intervju Gorana Ilića za Fonet: Sprint unazad

Nadam se istinskom kompromisu, jer dijalog, u protivnom, nema smisla, pošto su predlozi iz radne verzije amandmana o pravosuđu, koju je izradilo Ministarstvo pravde, korak unazad u odnosu na postojeća ustavna rešenja, ocenio je u intervjuu FoNetu predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić.

Opširnije...

Dragana Boljević i Nenad Stefanović

Dragana Boljević i Nenad Stefanović na N1 o predlogu Nacrta izmena Ustava o pravosuđu koje je objavilo Ministarstvo pravde

Stefanović je ocenio da smo dobili kostur za politički odgovorno pravosuđe, dok se Udruženje tužilaca zalaže za nezavisno pravosuđe. On je rekao da se ovim rešenjem "otišlo tri koraka nazad, vratili smo se u prošli vek", kao i da je "Miloševićev ustav dao veće garancije" sudijama i tužiocima.

Opširnije...

Saopštenje povodom radnog teksta izmena Ustava objavljenog od strane Ministarstva pravde

Saopštenje povodom radnog teksta izmena Ustava objavljenog od strane Ministarstva pravde

Naše organizacije, posvećene vrednostima vladavine prava, od osnivanja zalažu se za isključivanje svakog nedozvoljenog uticaja na pravosuđe, kao i za unapređenje kvaliteta pravosuđa Republike Srbije s ciljem postizanja standarda kvalitetnih, efikasnih i odgovornih pravosudnih sistema uz postizanje pune podele vlasti.

Opširnije...

Kontrasti: Stanje srpskog Tužilaštva

Kontrasti: Stanje srpskog Tužilaštva

Nezavisno od toga ko je na vlasti, od stručnjaka, a i Evropske unije redovno stiže procjena da politički vrh teško odoljeva iskušenju pritiska na tužilaštvo i sud.

Opširnije...

Goran Ilić

Goran Ilić povodom tvrdnji Alumni kluba Pravosudne akademije: Nije bilo tajnih sednica o izboru tužilaca

Goran Ilić, član Državnog veća tužilaca (DVT) ispred Republičkog javnog tužilaštva, odbacio je za Danas tvrdnje Alumni kluba pravosudne akademije (AKPA) da su 52 kandidata za zamenike javnih tužilaca, koje je DVT predložio parlamentu, izabrani tajnim glasanjem, po tajnim spiskovima, nepoznatim kriterijumima i uz fingiranje zakonske procedure.

Opširnije...

Nenad Stefanović

UTS osuđuje zlonamerne komentare Alumni kluba Pravosudne akademije

Ispred Udruženja tužilaca osuđujem zlonamerne komentare Alumni kluba. Postupak izbora sproveden je u skladu sa zakonom i Pravilnikom DVT - kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

Opširnije...

Goran Ilić

Pritisci na tužioce "uvredljivi", statistika poražavajuća

U kakvim uslovima rade sudije i tužioci, i šta o tome govori primer iz Valjeva? Komunikacija gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića sa lokalnim tužiocem okarakterisana je kao uvredljiva i naći će se na dnevnom redu Državnog veća tužilaca. Poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca Goran Ilić kaže da je to klasičan primer političkog pritiska.

Opširnije...

Poslednje vesti

Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
„Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ „Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ Većina građana Srbije je po prvi put saznala da postoji Etički odbor Državnog veća tužilaca kada je u brojnim medijima objavljena informacija kako... More detail
Zašto je tužilaštvo bitno Zašto je tužilaštvo bitno Definicija osigurača je: "Namerno oslabljeno mesto u električnoj instalaciji". On je i osmišljen tako da u slučaju da naiđe jača struja, on "izgori",... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije