Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Politički pritisci na tužilaštvo u Mionici

Politički pritisci na tužilaštvo u Mionici

SO MionicaPoverenik za samostalnost tužilaca utvrdio da je, u predmetu falsifikovanja biračkih spiskova, stranka iz vladajuće koalicije pokušala da utiče na tužiteljku.

U maloj varoši Mionici kod Valjeva, otkriven je prvi slučaj političkog pritiska na javnog tužioca otkako je Državno veće tužilaca imenovalo poverenika za samostalnost, koji ima zadatak da reaguje i proveri svaku prijavu o političkom, medijskom ili nekom drugom pritisku na tužioce. O pritiscima na koleginicu Snežanu Jovanović iz Mionice prvo je u aprilu ove godine ukazalo Osnovno javno tužilaštvo u Mladenovcu.

– U podnesku se navodi da je Snežana Jovanović kao postupajući zamenik javnog tužioca izložena pritisku u predmetu koji je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mionici oformljen zbog sumnje da su falsifikovani birački spiskovi za izbore. Navodi se da su joj preko njenih prijatelja upućivane poruke da vodi računa šta radi i kakvu će odluku doneti i da se ne zamera „znaš kome” – kaže dr Goran Ilić, poverenik za samostalnost tužilaca.

Kada je od kolega iz Mladenovca saznao za ovaj slučaj, najpre je tražio izjašnjenje Snežane Jovanović, tadašnje zamenice osnovnog tužioca u Mionici. Ona je navela da je u predmetu biračkih spiskova stvorena negativna profesionalna klima za rad i odlučivanje i da je reč o svojevrsnom „spoljašnjem mobingovanju”, a da su lokalni politički moćnici samo „faktor instrumentalizacije te nepodnošljive klime”.

Posle toga, u julu ove godine, Snežana Jovanović je izabrana za šefa tužilaštva u Mionici. Tada je primila pisanu pritužbu političke stranke iz Mionice na njen rad, koju je poslala povereniku Goranu Iliću.

– Dostavila je i propratni akt u kome je navela da pritužba sadrži obilje grubih, omalovažavajućih i ponižavajućih tvrđenja, koja imaju za cilj blaćenje njene ličnosti i porodice, psihičko zastrašivanje, a sve radi ostvarivanja političkog ili drugog nedozvoljenog uticaja na njen rad – navodi Ilić.

Tužiteljka se obratila i višem javnom tužiocu u Valjevu, kao neposredno nadređenom, kome je pritužbu podnela i politička stranka. U toj pritužbi političke stranke navodi se da tužiteljka Jovanović „voli da se sveti” i da ima omiljene advokate i veštake. Međutim, to se ne potkrepljuje nikakvim dokazima niti se ukazuje kako bi se o tome mogle prikupiti informacije, navodi poverenik.

Pritom je, kako naglašava, politička stranka ovu pritužbu podnela pred odlučivanje Narodne skupštine o izboru Snežane Jovanović za osnovnog javnog tužioca u Mionici.

– Analiza izjašnjenja Snežane Jovanović ne daje povoda da se posumnja u njihovu verodostojnost. Ona je iznela takve pojedinosti koje daju realističnost opisu političkog pritiska lokalne političke organizacije na nosioca javnotužilačke funkcije u malom gradu – navodi Goran Ilić.

Poverenik kaže da je uveren da je Snežana Jovanović, kao postupajući tužilac u politički osetljivom predmetu falsifikovanja biračkih spiskova, bila izložena višestrukom pritisku, najpre putem neformalnih kontakata, a zatim putem pritužbe koju je politička stranka podnela u nameri da naškodi tužiteljki i da utiče na njeno postupanje i odlučivanje.

– Može se pretpostaviti da je ovaj pokušaj uticaja imao karakter političkog pritiska, jer je bio usmeren na predmet za čiji ishod su bile zainteresovane lokalne političke stranke. Političke stranke imaju važnu ulogu u našem sistemu i moraju nositi i odgovornost – dodaje Ilić.

Iako poverenik u svom nalazu navodi samo da je reč o političkoj stranci koja je deo vladine i skupštinske većine, nezvanično u tužilačkim krugovima saznajemo da je reč o PUPS-u – Partiji ujedinjenih penzionera Srbije, odnosno njenom mesnom odboru u Mionici.

– Prvi put čujem, kao potpredsednik partije, da se tako nešto dogodilo. Ubeđen sam da partija nije vršila pritisak na tužioca, a da li je to možda činio neki pojedinac, to ne znam. Izneću slučaj pred organima partije, pa ćemo videti šta se dogodilo i kakve mere treba da preduzmemo – rekao je za naš list Momo Čolaković, potpredsednik PUPS-a.

Sada je na potezu i Državno veće tužilaca (DVT), koje treba da razmotri izveštaj poverenika o prvom slučaju političkog pritiska na tužilaštvo i da reaguje u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjem da osigura samostalnost javnotužilačke funkcije. DVT može da izda javno saopštenje o tome da je određena politička partija izvršila pritisak na rad javnog tužioca i da time jasno stavi do znanja da je stalo na stranu tužioca i da će ga javno zaštititi.

Goran Ilić navodi da mu je u međuvremenu stiglo još prijava o političkim pritiscima, jer su tužioci ohrabreni upravo time što je ustanovljena institucija poverenika za samostalnost tužilaštva.

Izvor: Politika, Autor: Aleksandra Petrović

Poslednje vesti

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije