Vi ste ovde: Početna Osvrti Mediji prenose saopštenje UTS: Državni organi dužni da sarađuju s ombudsmanom

Mediji prenose saopštenje UTS: Državni organi dužni da sarađuju s ombudsmanom

Saša JankovićBrojni domaći mediji preneli su saopštenje Udruženja tužilaca srbije u kojem se podseća na obavezu državnih organa da sarađuju sa ombudsmanom Sašom Jakovićem. Izdvajamo neke od ovih napisa.

TANJUG, NOVI MAGAZIN: "Udruženje tužilaca: Državni organi dužni da sarađuju"

Udruženje tužilaca Srbije podsetilo je danas na obavezu državnih organa da sarađuju sa Zaštitnikom građana u skladu sa zakonom predviđenim uslovima i da mu omoguće pristup informacijama i nesmetano vođenje postupaka koji su u njegovoj nadležnosti.

"Takođe, podsećamo da su svi državni organi dužni da postupaju savesno i odgovorno, u okviru zakonom propisanih nadležnosti, ali i da omoguće drugim državnim organima vršenje njihovih nadležnosti", navodi se u saopštenju Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

To je, kaže se u saopštenju, put da naše društvo jasno pokaže opredeljenost za vladavinu prava, evropske vrednosti, izgradnju demokratskih institucija i poštovanje prava građana u Republici Srbiji.

Udruženje je uvereno da je Zaštitnik građana Saša Janković svakodnevnim, istrajnim, stručnim i principijelnim postupanjem u velikoj meri doprineo, ne samo vladavini prava i zaštiti prava građana u Republici Srbiji, već i razvoju građanske svesti, zatim da je građanima vratio poverenje u mogućnost zakonitog, efikasnog i racionalnog funkcionisanja državnih institucija, dodaje se u saopštenju.

Način rada i odnos prema temeljnim demokratskim vrednostima doveli su do toga da za relativno kratko vreme institucija Zaštitnika građana stekne ogromno poverenje javnosti, smatra Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

BLICBLIC: "Udruženje tužilaca: Državni organi dužni da sarađuju s ombudsmanom"

To je, kaže se u saopštenju, put da naše društvo jasno pokaže opredeljenost za vladavinu prava, evropske vrednosti, izgradnju demokratskih institucija i poštovanje prava gradjana u Republici Srbiji.

Udruženje je uvereno da je Zaštitnik gradjana Saša Janković svakodnevnim, istrajnim, stručnim i principijelnim postupanjem u velikoj meri doprineo, ne samo vladavini prava i zaštiti prava gradjana u Republici Srbiji, već i razvoju građanske svesti, zatim da je gradjanima vratio poverenje u mogućnost zakonitog, efikasnog i racionalnog funkcionisanja državnih institucija, dodaje se u saopštenju.

Način rada i odnos prema temeljnim demokratskim vrednostima doveli su do toga da za relativno kratko vreme institucija Zaštitnika gradjana stekne ogromno poverenje javnosti, smatra Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

RTS: "Gašić: Jankoviću dokumenta kad odobri Tužilaštvo"

Bratislav GašićMinistar odbrane Bratislav Gašić kaže da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana Saša Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

Gašić je za list Danas rekao da su dokumenta u Tužilaštvu dok god je predistražni postupak u toku, prenosi Tanjug.

"Ne možemo mi od Tužilaštva da tražimo dokumentaciju kako bi je dali Saši Jankoviću", rekao je Gašić.

Ministar odbrane je dodao da će ombudsman dobiti tražena dokumenta "tek kada Tužilaštvo to odobri, u skladu sa zakonom".

Janković je juče pozvao Gašića da mu bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Aleksandra Vučića.

Janković je, takođe, zamolio Gašića da ga ne upućuje na Tužilaštvo, već da odgovori na zahteve kako nalažu "pozitivni propisi, od kojih ne može niti sme da bude jači niko i ništa".

Udruženje tužilaca: Državni organi dužni da sarađuju

Udruženje tužilaca Srbije podsetilo je na obavezu državnih organa da sarađuju sa Zaštitnikom građana u skladu sa zakonom predviđenim uslovima i da mu omoguće pristup informacijama i nesmetano vođenje postupaka koji su u njegovoj nadležnosti.

To je put da naše društvo jasno pokaže opredeljenost za vladavinu prava, evropske vrednosti, izgradnju demokratskih institucija i poštovanje prava građana u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

Danas prenosi i izjavu poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da je Ministarstvo odbrane dužno da dostavi tražene podatke Jankoviću.

"Ne znam da li će dostaviti, znam da je dužno da to uradi. Na čitav slučaj gledam negativno, kao uostalom i na svaki drugi u kome neki organ vlasti, dužan da se stara za primenu zakona, radi obrnuto", rekao je Šabić.

Uručene nagrade Uručene nagrade "Vitez poziva", laureat između ostalih i Goran Ilić Nagrade "Vitez poziva" svečano su uručene na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sociologu Jovi Bakiću, novinarki Ljubici Gojgić, tužiocu Goranu Iliću,... More detail
Konačni rezultati glasanja i informacija o konstituisanim organima Udruženja tužilaca Srbije Konačni rezultati glasanja i informacija o konstituisanim organima Udruženja tužilaca Srbije Na XI Skupštini Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca izabrani su novi organi Udruženja. Informaciju o konstituisanim organima možete... More detail
Saopštenje povodom izbora novih organa Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Saopštenje povodom izbora novih organa Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije U Beogradu 07.12.2018. godine održana je Izborna skupština Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije. More detail