Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Osvrti Srbiji nedostaje svaki peti tužilac

Srbiji nedostaje svaki peti tužilac

Državno veće tužilaca (Foto: D. Jevremović)Broj zamenika javnih tužilaca nije povećan nakon izmena Zakonika o krivičnom postupku, koji je uveo tužilačku istragu. – Budžet za tužilaštva ispod evropskog proseka. Svako peto mesto u tužilaštvima širom Srbije je upražnjeno, saznaje „Politika”. Prema podacima koje je na poslednjoj sednici Državnog veća tužilaca (DVT) izneo dr Goran Ilić, zamenik republičkog javnog tužioca i član ovog tela, u Srbiji trenutno nedostaje čak 115 zamenika javnih tužilaca.

– Taj broj nije povećan nakon izmena Zakonika o krivičnom postupku, koji je uveo tužilačku istragu. Stvarni broj javnotužilačkih upražnjenih radnih mesta je veći s obzirom na to da su u 33 javna tužilaštva trenutno rukovodioci zamenici javnih tužilaca. Zbog toga postoji problem u normalnom i kvalitetnom funkcionisanju tužilaštava – naglasio je Ilić na poslednjoj sednici DVT-a.

Govoreći o potrebnom broju zamenika javnih tužilaca, dr Ilić se osvrnuo i na uporedna rešenja zemalja koje imaju isto pravno nasleđe kao i Srbija. Prema tim rešenjima, objasnio je Ilić, Srbiji na 100.000 stanovnika nedostaje 3,55 nosilaca javnotužilačke funkcije. 

On dodaje da treba imati u vidu i činjenicu da se najveći broj zamenika sa ovog konkursa bira prvi put najavnotužilačku funkciju, što znači da Narodna skupština ima poslednju reč o njihovom izboru, pa tako i o vremenu njihovog izbora, odnosno dinamici oglasa.

Na ovaj način, skupština je ovlašćena da izabere, odnosno ne izabere predložene zamenike, ukoliko smatra da nema dovoljno sredstava za njihove plate. Zato bi ona trebalo da preuzme odgovornost za kadrovske prilike u javnim tužilaštvima - naglasio je zamenik republičkog javnog tužioca i član DVT.

Reagujući na ono što je rekao Ilić, doskorašnji ministar pravde Nikola Selaković, na sednici DVT-a izjavio je da je „odluka o broju zamenika javnih tužilaca, menjana u skladu sa mogućnostima i da je to učinjeno pre nego što je zaključen novi aranžman sa MMF-om". Izbor novih tužilaca, kazao je sada već bivši ministar, podrazumeva zaposlenje pratećih ljudskih resursa. On je zahtev za popunjavanje mesta ocenio kao nerealan.

- Postoje javna tužilaštva gde, i pored toga što ima upražnjeno radno mesto za zamenika javnih tužilaca, nema potrebe za popunjavanjem - rekao je Selaković i naglasio da smatra da je potrebno hitno analizirati opterećenost rada javnih tužilaštava gde je situacija najsloženija i formirati radno telo za takvu analizu.

Da je, bar u ovom trenutku, nemoguće popuniti sva upražnjena mesta nosilaca javnotužilačke funkcije, na sastanku najvišeg tužilačkog tela naglasila je i republički javni tužilac Zagorka Dolovac. Ona je navela da je u toku oglas za izbor 22 zamenika javnih tužilaca i da su za to obezbeđena sredstva u budžetu.

Raspisivanjem oglasa u svim javnim tužilaštvima, doveo bi se u pitanje konkurs koji je trenutno u toku i na taj način bi se poslala loša poruka ostalim javnim tužilaštvima - zaključila je Dolovac.

Izvor: Politika, autorka: Miroslava Derikonjić

Poslednje vesti

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije