Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Osvrti Udruženje tužilaca Srbije: Isključiti politiku iz izbora sudija i tužilaca

Udruženje tužilaca Srbije: Isključiti politiku iz izbora sudija i tužilaca

Nenad StefanovićNenad Stefanović, iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, rekao je u debati u EU info centru da je to udruženje zajedno sa ostalim strukovnim udruženjima napustilo javnu raspravu o ustavnim promenama u Ministarstvu pravde zato što nije bilo govora o temama o kojima bi trebalo da bude reči.

U EU info centru 31. oktobra 2017. održana je debata “Nastavak reforme pravosuđa kao osnov za članstvo u EU” na kojoj su govorili su direktor Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Milan Antonijević, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević i Nenad Stefanović iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

"Osnovni zahtev Venecijanske komisije je isključiti politku iz izbora sudija i tužilaca, i smatramo da je to osnovni motiv što smo ušli u taj postupak izmene Ustava u oblasti pravosuđa", istakao je Stefanović i dodao da "nema mesta ni parlamentu, ni vladi Srbije, u postupku izbora sudija i tužilaca".

Kako je kazao, jedan od zahteva tužilaca, kao i Evropske unije, jeste da se, kada se radi o promenama Ustava, uticaj politike svede na minimum.

"Mi smo upravo zbog toga napustili javnu debatu kada je Ministarstvo pravde kandidovalo teme kao što su Pravosudna akademija, stručnost nosilaca pravosudnih funkcija, ujednačavanje sudske prakse", rekao je Stefanović.

 

On je podsetio da je poslednjih put kada se radilo o pitanju stručnosti usledio krah sa reizborom sudija koji je naneo višemilionsku štetu koju su platili građani Srbije.

"Iz tog razloga smatramo da tema stručnosti nije tema za Ustav", istakao predstavnik udruženja javnih tužilaca.

On je ukazao i na problem ujednačavanja sudske prakse pošto su dobili informaciju da je formirana radna grupa za izradu zakona o tome.

Po tom zakonu će, kako je rekao, "neka državna komisija faktički ujednačavati postupanje sudija i tako im oduzeti pravo na slobodno sudijsko uverenje".

Stefanović je ocenio da je opasno da u Ustavu piše da sudije sude na osnovu Ustava, zakona "i sudske prakse", jer to nije u skladu s pravnim poretkom Srbije, već sa anglosaksonskim.

Iz udruženja tužilaca su poručili da su spremni da se vrate u debatu o ustavnim izmenama kada vide nacrt teksta i pošto o tome, umesto o temama koje nisu ustavna materija, budu organizovane javne debate.

Brnabić: Promena Ustava važna za Srbiju

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da je promena Ustava važna za Srbiju.

„Promena ustava – da“, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara, ističući da je to jedna od važnih stvari u okviru poglavlja 23.

Brnabić je kazala da se krenulo sa javnim rasparavama i okruglim stolovima u vezi sa promenom Ustava i izrazila zadovoljstvo što je taj proces inkluzivan.

„Vidim da je bilo problema na poslednjem okruglom stolu i ja ću razgovarati o tome sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i sa organizacijama civilnog društva koje su napustile taj okrugli sto. Zanima me šta se dešava, to je jako važna stvar i svakako nesto sto mi moramo da uradimo u doglednom vremenu, da bi napredovali u poglavlju 23 i sa našim evropskim integracijama“, istakla je premijerka.

Na pitanje da li je upoznata sa tim šta treba da se menja u Ustavu, Branbić je rekla da je prilično upoznata, ali da treba svi da se uključe u taj proces.

„Mislim da treba malo veći fokus da bude na vladavini prava i poglavje 23, jer smo svi kao vlada bili fokisrani na ekonomske refome i fiskalnu konsolidaciju i efikanosnost javne uprave“, dodala je Branbić.

Kako je saopšteno 30. oktobra, Udruženje tužilaca Srbije, Društvo sudija Srbije, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Centar za pravosudna istraživanja, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava napuštaju javnu debatu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa uz ocenu da Ministarstvo tu debatu izbegava i zanemaruje primarnu temu o kojoj bi ona trebalo da se vodi, a to je nezavisnost pravosuđa.

Podsećaju i da je Srbija preuzela obaveze u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom da se izmenama Ustava otklone politički uticaji na pravosuđe.

Udruženja pozivaju u dopisu Ministarstvo pravde da blagovremeno, pre nego što nacrt ustavnih rešenja uputi Venecijanskoj komisiji, učini ono što su svi ostali učesnici u konsultacijama već uradili – da predstavi javnosti svoj predlog izmene Ustava Srbije i omogući sveobuhvatnu debatu, pribavljajući na taj način neophodan legitimitet ustavotvornom procesu.

U takvoj debati udruženja su i dalje spremna da učestvuju, poručuju tužioci i sudije Ministarstvu pravde.

Izvor: Beta, Tanjug, UTS, video: Beta

Poslednje vesti

Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Povodom pisanja pojedinih tabloidnih medija o izjavi dr Gorana Ilića zamenika Republičkog javnog tužioca, člana Državnog veća tužilaca i Poverenika... More detail
Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije