Vi ste ovde: Početna Osvrti Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

UTSPovodom aktuelnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije u vezi sa povećanjem zarada u javnom sektoru, ukazujemo da je neophodno da se povećanje zarada odnosi i na nosioce pravosudnih funkcija.

Upravni odbor Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije ističe da su zarade javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Srbiji od 2014. godine i nominalano i realno najniže u poslednjih 15 godina.

Iako smo spremni da podelimo teret koji nose mere štednje, kao i društvenu odgovornost, upozoravamo da postojeća visina plate ne ostvaruje zakonsku svrhu materijalne nezavisnosti nosilaca javnotužilačke funkcije, jer ona ne predstavlja više obezbeđenje samostalnosti nosilaca javnotužilačkih funkcija i sigurnosti njihovih porodica, niti je u skladu sa dostojanstvom javnotužilačke funkcije i teretom odgovornosti.

Prosečna plata zamenika javnog tužioca je manja od dve prosečne plate u Srbiji, što nas u pogledu zarade, kao jedne od garancija samostalnosti, svrstava u samo dno evropske lestvice. Takođe, plata nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji najniža je i u odnosu na plate nosilaca pravosudnih funkcija u zemljama regiona.

UPRAVNI ODBOR UTS

Saopštenje Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Saopštenje Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Nakon održane sednice Upravnog odbora UTS, kojoj su prisustvovali predstavnici Predsedništva, Nadzornog odbora i Etičkog saveta izdajemo saopštenj More detail
Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva Evropski pokret u Srbiji organizovao je u Knjaževcu javnu raspravu na temu ''Zašto nam treba promena Ustava?''. Povod su aktuelne debate u vezi sa izradom... More detail
Rasprava o Zakonu o sprečavanju korupcije, neka udruženja nisu dobila poziv Rasprava o Zakonu o sprečavanju korupcije, neka udruženja nisu dobila poziv Zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije i jačanje integriteta i odgovornosti organa vlasti i funkcionera. To je suštinski cilj... More detail