Vi ste ovde: Početna Osvrti Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

UTSPovodom aktuelnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije u vezi sa povećanjem zarada u javnom sektoru, ukazujemo da je neophodno da se povećanje zarada odnosi i na nosioce pravosudnih funkcija.

Upravni odbor Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije ističe da su zarade javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Srbiji od 2014. godine i nominalano i realno najniže u poslednjih 15 godina.

Iako smo spremni da podelimo teret koji nose mere štednje, kao i društvenu odgovornost, upozoravamo da postojeća visina plate ne ostvaruje zakonsku svrhu materijalne nezavisnosti nosilaca javnotužilačke funkcije, jer ona ne predstavlja više obezbeđenje samostalnosti nosilaca javnotužilačkih funkcija i sigurnosti njihovih porodica, niti je u skladu sa dostojanstvom javnotužilačke funkcije i teretom odgovornosti.

Prosečna plata zamenika javnog tužioca je manja od dve prosečne plate u Srbiji, što nas u pogledu zarade, kao jedne od garancija samostalnosti, svrstava u samo dno evropske lestvice. Takođe, plata nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji najniža je i u odnosu na plate nosilaca pravosudnih funkcija u zemljama regiona.

UPRAVNI ODBOR UTS

Aktuelni saziv DVT do sada izabrao 120 zamenika, a do kraja godine jos 61 Aktuelni saziv DVT do sada izabrao 120 zamenika, a do kraja godine jos 61 Odlukom Vlade Republike Srbije od 18.07.2018. godine o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, Državnom veću tužilaca odobrena su sredstva za... More detail
Udruženja sudija i tužilaca: Napad na advokata je napad na pravosudni sistem zemlje Udruženja sudija i tužilaca: Napad na advokata je napad na pravosudni sistem zemlje Društvo sudija Srbije apelovalo je danas policiju i tužilaštvo da preduzmu sve mere u pronalaženju ubice advokata Dragoslava Ognjanovića. More detail
Saopštenje povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića Saopštenje povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića Povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije izražava duboko saučešće porodici,... More detail