Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefove

Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefove

Tužilaštva u Srbiji konačio dobijaju šefoveNarodni poslanici bi u četvrtak trebalo da raspravljaju o kaididatima za tužioca za ratne zločine i za čelnike tužilaštva u kojima oni nisu izabrani.

Tužilaštvo za ratne zločine i 29 osnovnih i viših tužilaštava širom Srbije narednog četvrtka konačno bi trebalo da dobiju svoje šefove. Ako je suditi po dnevnom redu zasedanja parlamenta, toga dana narodni poslanici će raspravljati o predlozima kandidata za tužioca za ratne zločine i javne tužioce za tužilaštva u kojima oni nisu izabrani i kojima već godinu i po dana rukovode vršioci funkcija.

Zanimljivo je da se na dnevnom redu parlamenta nije našao jedino predlog kandidata za višeg javnog tužioca u Novom Sadu, iako je Državno veće tužilaca (DVT), koje predlaže kandidata, vladi dostavilo spisak potencijalnih šefova još u novembru 2015. godine.

Goran Ilić, član DVT i predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kaže za „Politiku" da je dobro što je vlada, nakon mnogo odugovlačenja, skupštini predložila kandidate za javne tužioce u tužilaštvima u kojima oni nisu izabrani.

Upućivanjem imena kandidata skupštini, vlada je stvorila uslove da tužilaštva u pogledu rukovođenja funkcionišu u punom kapacitetu. Iako je ovo korak u dobrom smeru, tužilaštva se i dalje suočavaju sa brojnim sistemskim problemima koje bi trebalo rešavati: od nepopunjenosti svih javnotužilačkih mesta do nedovoljnog broja saradnika i pomoćnika. Izvesni problemi postoje i kadaje reč o zakonskoj regulativi, pre svega o odnosu javnog tužilaštva i policije. Čudno je da se i dalje na dnsvnom redu parlamenta ne nalazi predlog za izbor višeg javnog tužioca u Novom Sadu, posebno ako se imaju u vidu prilike u ovom gradu kada je reč o kriminalu kaže Ilić.

Podsetimo, Državno veće tužilaca (DVT) je još krajem septembra prošle godine vladi prosledilo spisak kandidata za „nedostajuće” šsfove u osnovnim i višim tužilaštvima širom Srbije, među kojima je i Tužilaštvo za ratne zločine. Uprkos dopisima i urgencijama DVT, umesto rasprave o kandidatima za šefove tužilaštava, svoje mesto na sednicama vlade našle su mnogobrojne druge teme.

U vezi sa izborom tužioca za ratne zločine, DVT je vladi uputio listu sa troje, od ukupno pet kandidata. Kriterijum za formiranje rang-liste bio je zbir bodova „sakupljenih” tokom izbornog postupka, pa su se na spisku prosleđenom vladi našli Snežana Stanojković, Milan Petrović i Dejan Terzić.
Posle zasedanja, članovi vlade odlučili su da parlamentu kao kandidate za prvog čoveka ovog specijalizovanog tužilaštva predlože samo Stanojkovićevu i Petrovića. Ko će od njih biti izabran za tužioca, odlučiće narodni poslanici većinom glasova. Oba kandidata, već godinama rade u njemu kao zamenici tužioca, a Petrović, od odlaska u penziju za sada jedinog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, rukovodi njime.

Pred kraj 2015. godine, skupština je odlučivala o kandidatima za prvog čoveka ovog tužilaštva, ali on nije izabran. Dejan Terzić, koja sada nije prošao „vladino sito” tada je dobio najveći broj glasova narodnih poslanika - 109, ali tu to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost jer za njega nije glasala polovina od ukupnog broja poslanika, kojih ima 250.

Izvor: Politika, autorka: M. Derikonjić

Poslednje vesti

Ilić: Predlozi ne eliminišu uticaj politike na pravosuđe Ilić: Predlozi ne eliminišu uticaj politike na pravosuđe Ministarka pravde kazala da veruje da je politizacija pravosuđa potpuno isključena jer je izvršna vlast, prema njenoj oceni, potpuno eliminisana iz... More detail
Vlast i struka suprotno o ustavnim amandmanima o pravosuđu Vlast i struka suprotno o ustavnim amandmanima o pravosuđu Inicijativu za promenu dela Ustava o pravosuđu Vlada će u Skupštinu uputiti narednih dana, najkasnije početkom oktobra, najavljuje ministarka pravde... More detail
Struka i Vlada i dalje različito o ustavnim amandmanima (VIDEO) Struka i Vlada i dalje različito o ustavnim amandmanima (VIDEO) Posle godinu i po dana rasprave, mišljenja Venecijanske komisije i usaglašavanja teksta ustavnih amandmana o pravosuđu, Ministarstvo pravde uverava... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije