Vučićevi komentari o istragama - pritisak na pravosuđe?

Goran IlićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedavnom intervjuu na TV Pink, komentarisao je događaje o kojima se vode istrage ili postupci pred nadležnim državnim organima. Predstavnici tužilaca i sudija upozoravaju da se to može protumačiti kao pritisak na pravosudne organe.

Kako je došlo do incidenta u kojem su prebijeni brat predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda i da li postoji odgovornost učesnika trebalo bi da utvrdi Viši sud u Beogradu u postupku koji je u toku. Aleksandar Vučić međutim u intervjuu za Pink izneo je svoje viđenje tog događaja.

“Gotovo da sam siguran da je namerno izubijan samo zato što je moj brat i to je neko znao. I slučajno se baš pojavila kamera američke televizije N1 da to usnimi”, rekao je Vučić za Pink.

Slučaj rušenja objekata u Savamali još je u predistražnom postupku u Prvom osnovnom tužilaštvu. Vučić međutim ponavalja da jedini problem vidi u tome što je to urađeno noću.

“Čekam da vidim kakvo je krivično delo počinjeno, pri čemu ja mislim da je skandalozno to što je urađeno noću, to je trebalo danju”, rekao je predsednik.

Vučić se osvrnuo i na poslove vlasnika Kurira, iznoseći podatke da je od Razvojne banke Vojvodine uzeo kredit od tri miliona evra, a vratio samo 500 hiljada. Na pitanje novinarke Pinka zašto tužilaštvo ne reaguje, Vučić je rekao: “Tužilaštvo? Pa plaše se sopstvene senke”.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević upozorava da bi nosioci državnih funkcija morali da se suzdrže od takvih izjava.

“Sasvim je moguće da predsednik nije imao nikakvu lošu nameru, da je prosto pričao tematski o stvarima u pravosuđu, ali kada on sa tog aspekta iznese svoju uverenost u to da je neki postupak očigledan, da su neke stvari tako kristalno jasne, da mu nije jasno zašto tužilaštvo ili sud do sada nije doneo odluku, onda to što je on izneo i ta njegova ocena je u stvari poruka tužiocu ili sudiji da svoj posao okonča na način kako je predsednik rekao”, upozorava ona.

Sličnog mišljenja je i predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić. “Javni delatnici, političari, državnici ne bi smeli da se bave komentarisanjem konkretnih postupaka, jer to u zemlji slabih inistitucija kakva je Srbija, ne doprinosi boljem i kvalitetnijem radu već može da stvori neku pretpostavku za pritisak na rad suda i tužilaštva”, ocenjuje on.

Ilić podseća da je jedno međunarodno istraživanje iz 2011. godine pokazalo da tužioci u Srbiji rade "pod oblakom pretnje i straha".

Video prilog televizije N1 možete pogledati OVDE.

Izvor: N1, autor: Đorđe Nasković