Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Tužioci i sudije preopterećeni predmetima

Tužioci i sudije preopterećeni predmetima

U istraživanju učestvovalo 1.218 sudija i 385 tužilaca iz Srbije (Foto D. Žarković)Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca navodi i da je uočljiv veliki problem zbog tripliranja nadležnosti tužilaca, uvođenjem tužilačke i finansijske istrage i nove uloge u prevenciji nasilja u porodici. UTS, prema njegovim rečima, očekuje da će se predstojećim promenama Ustava isključiti i politički uticaj i nepotizam u izboru sudija i tužilaca.

Pripadnici pravosuđa smatraju da na izbor sudije i tužioca utiču veze i nepotizam, pokazalo istraživanje Alumni kluba Pravosudne akademije.

Većina sudija i tužilaca u Srbiji smatra da prilikom izbora na sudijsku i tužilačku funkciju i napredovanja u karijeri „pretežu” lične veze i nepotizam u odnosu na objektivne kriterijume, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA), koje je juče predstavljeno javnosti. U istraživanju anonimno je učestvovalo 1.218 sudija iz 83 suda svih rangova (osim Vrhovnog kasacionog suda) i 385 nosilaca javnotužilačke funkcije iz 47 tužilaštava svih rangova (osim Republičkog javnog tužilaštva). Iako je planom istraživanja bilo predviđeno da u njemu učestvuju i najviši sud i najviše tužilaštvo, AKPA nije dobio dozvolu za anketu sudija i tužilaca ovih institucija.

– I sudije i tužioci iskazali su visok stepen opterećenosti brojem predmeta – 74 odsto sudija i 82 odsto tužilaca, a obe kategorije (77 odsto sudija i 78 odsto tužilaca) smatraju da je to od uticaja na kvalitet njihovog rada. Pravosudni funkcioneri izneli su negativan stav i u odnosu na aktuelna pitanja vrednovanja njihovog rada, koje je u vezi sa ocenom uspešnosti obavljanja dužnosti i napredovanjem u karijeri. Tako 86 odsto sudija i 79 odsto tužilaca ima negativan stav o postojećem sistemu vrednovanja, a 78 odsto njih smatra da vrednovanje ne treba da počiva na „mesečnoj normi” – navodi se u istraživanju AKPA.

Najveći stepen nezadovoljstva, sudije i tužioci izrazili su zbog iznosa svojih plata kojima se, prema njihovom mišljenju, ne obezbeđuje zakonska obaveza po kojoj njen iznos treba da osigura porodicu funkcionera (sudije i tužioca) u materijalnom smislu a zarad garantovanja njihove nezavisnosti.

U Udruženju tužilaca i zamenika tužilaca Srbije smatraju da rezultati istraživanja ne oslikavaju pravo stanje u srpskom pravosudnom sistemu.

– U svakoj profesiji postoji nepotizam. Sa jedne strane niko ne sme da trpi posledice zbog toga ko su mu roditelji i vrste posla kojom se bave. Sa druge strane, ne smeju da imaju ni privilegije. Najveći problem, kada je reč o izboru sudija i tužilaca, javio se 2013. godine, kada su od 300 kandidata, za sudije i tužioce izabrani isključivo polaznici prve generacije Pravosudne akademije, dok prijave drugih kandidata VSS i DVT nisu ni uzimane u obzir. Danas ova dva tela imaju donete pravilnike po kojima se sprovodi postupak selekcije izbora kandidata za sudije i tužioce – kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

On navodi i da je uočljiv veliki problem zbog tripliranja nadležnosti tužilaca, uvođenjem tužilačke i finansijske istrage i nove uloge u prevenciji nasilja u porodici. UTS, prema njegovim rečima, očekuje da će se predstojećim promenama Ustava isključiti i politički uticaj i nepotizam u izboru sudija i tužilaca. Odgovore VSS- u vezi rezultata istraživanja juče nismo dobili.

Izvor: Politika, autorka: Miroslava Derikonjić

Poslednje vesti

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije