Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Nenad Stefanović za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom

Nenad Stefanović za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom

Nenad StefanovićPredstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca i Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika sastali su se juče sa izvestiocima Venecijanske komisije (VK) povodom usaglašenog teksta nacrta izmena Ustava u oblasti pravosuđa koji je prosleđen ovom savetodavnom telu. Oni su naglasili da ostaju pri stavu da poslati tekst ima velike mane.

Kako saznajemo, predstavnici sudija i tužilaca imali su vremensko ograničenje od pola sata da članovima delegacije VK iznesu svoja zapažanja. Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca, rekao je za "Politiku" posle sastanka da su izneli želju da građani Srbije dobiju efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe.

- Ukazali smo da se predloženim amandmanima najmanje uređuje efikasnost i nezavisnost pravosuđa, a da je u centru pažnje stavljena odgovornost sudija i tužilaca. Takođe, predstavnicima VK ukazali smo da postojeći sastav DVT ima veće garancije samostalnosti nego što će to imati novi tužilački savet u kome su tužioci u manjini. U prilog takvoj tvrdnji naveli smo pohvale EU Poverenika za samostalnost DVT. Kazali smo da problem funkcionisanja tužilaštva nije bio u sastavu sadašnjeg DVT, već u nadležnostima izvršne i zakonodavne vlasti u postupku izbora sudija i tužilaca - naveo je Stefanović.

Upravo sa ciljem eliminisanja političkog uticaja i borbe protiv korupcije struka je predložila da se iz postupka izbora sudija i tužilaca odstrane Vlada i Parlament. Nažalost, ukazuju, amandmanima je predviđeno da Skupština ostane u postupku izbora, a broj tužilaca u Savetu je znatno smanjen. Udruženje se nada da će članovi VK intervenisati, nakon čega će se svi relevantni činioci usaglasiti.

Delegacija VK je, podsetimo, u Srbiju došla kako bi sagledala predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu.

Izvor: Politika

 

Poslednje vesti

Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVT Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DV Narodna skupština nije izabrala dva kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo Državno veće tužilaca. Kandidate je... More detail
NIN: Vladine nevladine organizacije NIN: Vladine nevladine organizacije Nakon što je ionako slabašnu državu kidnapovala i svela na status paradržave, vlast u Srbiji stvara i paradruštvo, ujedno paralelno i paralisano,... More detail
Pravnici: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu Pravnici: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu Netačni su podaci Ministarstva pravde Srbije o tome da je Venecijanska komisija Saveta Evrope pozitivno ocenila nacrt najnovije, četvrte verzije amandmana... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije