Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Nenad Stefanović za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom

Nenad Stefanović za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom

Nenad StefanovićPredstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca i Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika sastali su se juče sa izvestiocima Venecijanske komisije (VK) povodom usaglašenog teksta nacrta izmena Ustava u oblasti pravosuđa koji je prosleđen ovom savetodavnom telu. Oni su naglasili da ostaju pri stavu da poslati tekst ima velike mane.

Kako saznajemo, predstavnici sudija i tužilaca imali su vremensko ograničenje od pola sata da članovima delegacije VK iznesu svoja zapažanja. Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca, rekao je za "Politiku" posle sastanka da su izneli želju da građani Srbije dobiju efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe.

- Ukazali smo da se predloženim amandmanima najmanje uređuje efikasnost i nezavisnost pravosuđa, a da je u centru pažnje stavljena odgovornost sudija i tužilaca. Takođe, predstavnicima VK ukazali smo da postojeći sastav DVT ima veće garancije samostalnosti nego što će to imati novi tužilački savet u kome su tužioci u manjini. U prilog takvoj tvrdnji naveli smo pohvale EU Poverenika za samostalnost DVT. Kazali smo da problem funkcionisanja tužilaštva nije bio u sastavu sadašnjeg DVT, već u nadležnostima izvršne i zakonodavne vlasti u postupku izbora sudija i tužilaca - naveo je Stefanović.

Upravo sa ciljem eliminisanja političkog uticaja i borbe protiv korupcije struka je predložila da se iz postupka izbora sudija i tužilaca odstrane Vlada i Parlament. Nažalost, ukazuju, amandmanima je predviđeno da Skupština ostane u postupku izbora, a broj tužilaca u Savetu je znatno smanjen. Udruženje se nada da će članovi VK intervenisati, nakon čega će se svi relevantni činioci usaglasiti.

Delegacija VK je, podsetimo, u Srbiju došla kako bi sagledala predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu.

Izvor: Politika

 

Poslednje vesti

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije