Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika?

Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika?

Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika?Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić navodi da aktuelni ustavni amandmani vode politizaciji pravosuđa i smanjenju nezavisnosti. Ako vrhovnog javnog tužioca i ostale tužioce bude birala Skupština Srbije prostom većinom, Ilić upozorava da oni neće moći da uspešno sprovode istrage protiv političke garniture koja ih je postavila. Dodaje i da nijedna vlast ne želi nezavisne institucije.

Od Venecijanske komisije, tela Saveta Evrope koje ocenjuje ustave i pravne norme svojih članica, Ilić očekuje negativno mišljenje za amandmane koje je predložilo Ministarstvo pravde. Navodi da je predloženim rešenjem uspostavljen javni tužilac kao starešina i zamenici koji postupaju po predmetima, što je prevaziđen i napušten "sovjetski" model hijerarhije.

Kad imate strogu hijerarhiju pritiskom na jedno dugme na vrhu sistema, vi kontrolišete ceo sistem. Ako neko drugačije misli na dnu te lestvice, recimo tužilac u Vladičinom Hanu, on ništa neće moći da uradi ukoliko vlast kontroliše onoga ko je na vrhu, a to je budući vrhovni javni tužilac - kaže Ilić.

Kako se ta kontrola uspostavlja u praksi, Ilić ilustruje predloženim rešenjem da Vrhovnog javnog tužioca predlaže Visoki savet tužilaca, u kojem većinu, po sadašnjem predlogu vlasti, neće imati tužioci, već predstavnici vladajuće većine u parlamentu. Na kraju, taj predlog bi potvrdili i poslanici, prostom većinom.

Dokle god ih bira politika oni će biti pod kontrolom politike. Kako će on da sprovede efektivnu istragu protiv političara koji pripada političkoj garnituri koja je njega izabrala? - pita Ilić.Nezavisno pravosuđe je osnov da svako društvo, pa i Srbija, ide napred, objašnjava Ilić, a tužiocima i sudijama se mora obezbediti samostalnost u radu. Time će se, navodi Ilić, napraviti i pravni ambijent za dolazak investitora, a ne da ih kao sada “vlast vuče za rukav”.

Kao izlaz iz sadašnje situacije navodi da treba napraviti moderno tužilaštvo, da svaki tužilac odgovara za svoj rad, da većinu u Visokom savetu tužilaca čine tužioci, a da kažnjavanje korupcije bude izvesno, kako bi se iskorenila.

Ilić dodaje da je u prirodi politike u Srbiji otpor prema nezavisnim institucijama.

Zbog toga je način izbora institucija brana da se sve kontroliše - napominje Ilić.

O izmena Ustava, pobuni struke protiv rešenja vlasti, o korupciji, Evropskoj uniji, o tome kako građani vide pravosuđe, a šta je sve loše u predlozima vlasti vezanih za ustavne amandmane u oblasti pravosuđa, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Poslednje vesti

Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVT Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DV Narodna skupština nije izabrala dva kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo Državno veće tužilaca. Kandidate je... More detail
NIN: Vladine nevladine organizacije NIN: Vladine nevladine organizacije Nakon što je ionako slabašnu državu kidnapovala i svela na status paradržave, vlast u Srbiji stvara i paradruštvo, ujedno paralelno i paralisano,... More detail
Pravnici: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu Pravnici: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu Netačni su podaci Ministarstva pravde Srbije o tome da je Venecijanska komisija Saveta Evrope pozitivno ocenila nacrt najnovije, četvrte verzije amandmana... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije