Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

Saopštenje u vezi sa najavom Vlade RS o povećanju zarada u javnom sektoru

UTSPovodom aktuelnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije u vezi sa povećanjem zarada u javnom sektoru, ukazujemo da je neophodno da se povećanje zarada odnosi i na nosioce pravosudnih funkcija.

Upravni odbor Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije ističe da su zarade javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Srbiji od 2014. godine i nominalano i realno najniže u poslednjih 15 godina.

Iako smo spremni da podelimo teret koji nose mere štednje, kao i društvenu odgovornost, upozoravamo da postojeća visina plate ne ostvaruje zakonsku svrhu materijalne nezavisnosti nosilaca javnotužilačke funkcije, jer ona ne predstavlja više obezbeđenje samostalnosti nosilaca javnotužilačkih funkcija i sigurnosti njihovih porodica, niti je u skladu sa dostojanstvom javnotužilačke funkcije i teretom odgovornosti.

Prosečna plata zamenika javnog tužioca je manja od dve prosečne plate u Srbiji, što nas u pogledu zarade, kao jedne od garancija samostalnosti, svrstava u samo dno evropske lestvice. Takođe, plata nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji najniža je i u odnosu na plate nosilaca pravosudnih funkcija u zemljama regiona.

UPRAVNI ODBOR UTS

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail