Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVT

Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVTNarodna skupština nije izabrala dva kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo Državno veće tužilaca. Kandidate je u obraćanju osporio jedan poslanik konstatacijom da je bilo "boljih kandidata".

Logično je postaviti pitanje - kako poslanici, po prirodi svoje funkcije, mogu da znaju koji je kandidat bolji, odnosno na osnovu kojih kriterijuma vrše procenu nečijeg profesionalnog kvaliteta?

Ustavnim promenama predviđeno je lišenje Narodne skupštine nadležnosti izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Ova činjenica je pohvalna. Međutim, nacrt amandmana u delu koji se tiče Visokog saveta tužilaca predviđa punu političku kontrolu nad radom ovog tela, odnosno prenos poluga političke moći iz ruka narodnih poslanika u ruke istaknutih pravnika.

To bi značilo da u budućnosti nećemo imati priliku da čujemo slične izjave od strane narodnih poslanika. Međutim, razlog tome neće biti suzdržavanje političara od uticaja na pravosuđe, već činjenica da će parlamentarna većina sve svoje političke želje i ambicije podmiriti bez mnogo buke, iza vrata Visokog saveta tužilaca.

Za stručne i profesionalne kriterijume biće mesta, taman koliko preostane.

Markeš: Nema demokratije bez nezavisnih sudova i nezavisnog tužilaštva Markeš: Nema demokratije bez nezavisnih sudova i nezavisnog tužilaštva Predsednik Upravnog odbora Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu Filip Markeš izjavio je da danas problem sa demokratijom nema... More detail
Ne odgovara im stvarnost, pa kreiraju svoju Ne odgovara im stvarnost, pa kreiraju svoju Naše izvršne vlasti su navikle na to da je čitava vlast njihova i da ta ona ne može ni sa kim da se deli. Zato su svi koji misle drugačije i spremni... More detail
Negativna kampanja protiv pet članova Državnog veća tužilaca se nastavlja: Udruženje tužilaca na udaru zbog kritika vlasti Negativna kampanja protiv pet članova Državnog veća tužilaca se nastavlja: Udruženje tužilaca na udaru zbog kritika vlasti Udruženje tužilaca Srbije, strukovno udruženje čiji su stavovi često u sukobu sa onima izvršne vlasti, iznova se našlo na stranicama tabloida. More detail