Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVT

Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVTNarodna skupština nije izabrala dva kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo Državno veće tužilaca. Kandidate je u obraćanju osporio jedan poslanik konstatacijom da je bilo "boljih kandidata".

Logično je postaviti pitanje - kako poslanici, po prirodi svoje funkcije, mogu da znaju koji je kandidat bolji, odnosno na osnovu kojih kriterijuma vrše procenu nečijeg profesionalnog kvaliteta?

Ustavnim promenama predviđeno je lišenje Narodne skupštine nadležnosti izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Ova činjenica je pohvalna. Međutim, nacrt amandmana u delu koji se tiče Visokog saveta tužilaca predviđa punu političku kontrolu nad radom ovog tela, odnosno prenos poluga političke moći iz ruka narodnih poslanika u ruke istaknutih pravnika.

To bi značilo da u budućnosti nećemo imati priliku da čujemo slične izjave od strane narodnih poslanika. Međutim, razlog tome neće biti suzdržavanje političara od uticaja na pravosuđe, već činjenica da će parlamentarna većina sve svoje političke želje i ambicije podmiriti bez mnogo buke, iza vrata Visokog saveta tužilaca.

Za stručne i profesionalne kriterijume biće mesta, taman koliko preostane.

Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Povodom pisanja pojedinih tabloidnih medija o izjavi dr Gorana Ilića zamenika Republičkog javnog tužioca, člana Državnog veća tužilaca i Poverenika... More detail
Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail