Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVT

Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVTNarodna skupština nije izabrala dva kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo Državno veće tužilaca. Kandidate je u obraćanju osporio jedan poslanik konstatacijom da je bilo "boljih kandidata".

Logično je postaviti pitanje - kako poslanici, po prirodi svoje funkcije, mogu da znaju koji je kandidat bolji, odnosno na osnovu kojih kriterijuma vrše procenu nečijeg profesionalnog kvaliteta?

Ustavnim promenama predviđeno je lišenje Narodne skupštine nadležnosti izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Ova činjenica je pohvalna. Međutim, nacrt amandmana u delu koji se tiče Visokog saveta tužilaca predviđa punu političku kontrolu nad radom ovog tela, odnosno prenos poluga političke moći iz ruka narodnih poslanika u ruke istaknutih pravnika.

To bi značilo da u budućnosti nećemo imati priliku da čujemo slične izjave od strane narodnih poslanika. Međutim, razlog tome neće biti suzdržavanje političara od uticaja na pravosuđe, već činjenica da će parlamentarna većina sve svoje političke želje i ambicije podmiriti bez mnogo buke, iza vrata Visokog saveta tužilaca.

Za stručne i profesionalne kriterijume biće mesta, taman koliko preostane.

Saopštenje Društva sudija Srbije u vezi sa napadom pojedinih zvaničnika na sudije Saopštenje Društva sudija Srbije u vezi sa napadom pojedinih zvaničnika na sudije Povodom neargumentovanog i ostrašćenog napada od strane pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti na zasedanju Narodne skupštine 20.05.2019.... More detail
Saopštenje za javnost povodom neprimerene debate u Narodnoj skupštini Saopštenje za javnost povodom neprimerene debate u Narodnoj skupštini Gostovanje sudije Miodraga Majića, u televizijskoj emisiji, bilo je povod da pojedini predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti tokom debate u Narodnoj... More detail
Nezavisnost tužilaštva nije jeres Nezavisnost tužilaštva nije jeres Udruženje tužilaca Srbije se obratilo Konsultativnom veću evropskih tužilaca (CCPE) u januaru mesecu 2019. godine sa zahtevom da ovo telo Saveta Evrope... More detail