Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVT

Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVTNarodna skupština nije izabrala dva kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo Državno veće tužilaca. Kandidate je u obraćanju osporio jedan poslanik konstatacijom da je bilo "boljih kandidata".

Logično je postaviti pitanje - kako poslanici, po prirodi svoje funkcije, mogu da znaju koji je kandidat bolji, odnosno na osnovu kojih kriterijuma vrše procenu nečijeg profesionalnog kvaliteta?

Ustavnim promenama predviđeno je lišenje Narodne skupštine nadležnosti izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Ova činjenica je pohvalna. Međutim, nacrt amandmana u delu koji se tiče Visokog saveta tužilaca predviđa punu političku kontrolu nad radom ovog tela, odnosno prenos poluga političke moći iz ruka narodnih poslanika u ruke istaknutih pravnika.

To bi značilo da u budućnosti nećemo imati priliku da čujemo slične izjave od strane narodnih poslanika. Međutim, razlog tome neće biti suzdržavanje političara od uticaja na pravosuđe, već činjenica da će parlamentarna većina sve svoje političke želje i ambicije podmiriti bez mnogo buke, iza vrata Visokog saveta tužilaca.

Za stručne i profesionalne kriterijume biće mesta, taman koliko preostane.

Uručene nagrade Uručene nagrade "Vitez poziva", laureat između ostalih i Goran Ilić Nagrade "Vitez poziva" svečano su uručene na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sociologu Jovi Bakiću, novinarki Ljubici Gojgić, tužiocu Goranu Iliću,... More detail
Konačni rezultati glasanja i informacija o konstituisanim organima Udruženja tužilaca Srbije Konačni rezultati glasanja i informacija o konstituisanim organima Udruženja tužilaca Srbije Na XI Skupštini Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca izabrani su novi organi Udruženja. Informaciju o konstituisanim organima možete... More detail
Saopštenje povodom izbora novih organa Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Saopštenje povodom izbora novih organa Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije U Beogradu 07.12.2018. godine održana je Izborna skupština Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije. More detail