Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje za javnost povodom neprimerene debate u Narodnoj skupštini

Saopštenje za javnost povodom neprimerene debate u Narodnoj skupštini

UTSGostovanje sudije Miodraga Majića, u televizijskoj emisiji, bilo je povod da pojedini predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti tokom debate u Narodnoj skupštini o izmenema Krivičnog zakonika izreknu neprimerene ocene o ličnosti i stručnosti sudije Majića.

Podsećamo javnost, pa i predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da je međunarodnim standardima uspostavljeno pravo i obaveza svakog nosioca sudijske i javnotužilačke funkcije da učestvuje u debatama upravo povodom pitanja koja se tiču pravosuđa. Izmena Krivičnog zakonika je pravi primer toga.

Svako negiranje ovog prava i omalovažavanje onih koji se ovim pravom koriste je višestruko štetno, kako za pravosuđe, tako i za društvo u celini, jer se na taj način šteti otvorenom dijalogu, koji je osnovna karakteristika svakog demokratskog društva.

Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizuje Sedmu plenarnu sednicu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja će se održati u ponedeljak,... More detail
Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Nezavisnost i nepristrasnost Trenutni ustavni i zakonodavni okvir i dalje ostavljaju prostor za neprimerene političke uticaje na pravosuđe.  More detail
Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Sudstvo je prema našem zakonodavstvu nezavisno a javno tužilaštvo samostalno. Međutim, i sudstvo i tužilaštvo se suočavaju sa brojnim pritiscim More detail