Saopštenje

Beograd, 24. decembar 2009.

Upravni odbor Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije dana 24. decembra 2009. godine održao je vanrednu sednicu povodom nedavno objavljenih rezultata izbora javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Sednici Upravnog odbora su pored članova prisustvovali i članovi Udruženja, nosioci javnotužilačke funkcije koji nisu članovi Udruženja, kao i predstavnici medija.

Prvi put je Državno veće tužilaca, u kome značajnu većinu čine nosioci javnotuzilačkih funkcija, izvršilo izbor zamenika javnih tužilaca i predložilo kandidate za izbor javnih tužilaca.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije očekuje dalju depolitizaciju procesa izbora nosilaca javnotuzilačkih funkciju kroz organizaciju neposrednih izbora članova Državnog veća tužilaca, kao i primenu zakona o Pravosudnoj akademiji.

Udruženje smatra da je postojeći broj nosilaca javnotuzilačke funkcije neadekvatan i da bi veći broj zamenika javnih tužilaca bio celishodan obzirom na izmenu Zakonika o krivičnom postupku i uvodjenja javnotužilačke i finansijske istage. Na taj način bi bila manja potreba za smanjenjem broja nosilaca javnotužilačke funkcije.

Udruzenje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije poziva Državno veće tužilaca da:

1.    objavi spisak svih nosilaca javnotužilačke funkcije koji nisu izabrani

2.    pojasni način primene kriterijuma iz Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije

3.    objavi vrstu podataka i izvore koje je Državno veće tužilaca koristilo u vezi sa izborom

4.    svakom neizabranom nosiocu javnotuzilacke funkcije dostavi obrazlozenje koje sadrzi razloge zbog kojih kandidat nije izabran

5.    svakom nosiocu omogući uvid u ocene koje su uticale na njegov izbor

6.    da se otvori dijalog sa strukovnim udruzenjem o povećanju sistematizacije radnih mesta za zamenike javnih tuzilaca.

Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
„Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ „Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ Većina građana Srbije je po prvi put saznala da postoji Etički odbor Državnog veća tužilaca kada je u brojnim medijima objavljena informacija kako... More detail