Saopštenje UTS i Društva sudija Srbije


Beograd, 3. jun 2010. {mosimage}

Povodom nedavnih napisa o tome kakav je stav Evropske unije o reizboru, načinu da se otklone njegovi nedostaci i posledicama koje mogu proisteći s obzirom na način otklanjanja nedostataka reizbora, Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije izdaju

SAOPšTENJE

MEDELu (Evropskom udruženju sudija i tužilaca za demokratiju i slobode) i strukovnim udruženjima sudija i tužilaca Srbije prosleđen je odgovor od 1. juna 2010. godine na poslaničko pitanje Luiđija Demađistratisa, italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu, postavljeno u vezi sa dešavanjima u srpskom pravosuđu i zavedeno pod brojem E-2637/10.

U odgovoru koji je, u ime Evropske komisije,  dostavio štefan File, Komesar za pridruživanje, između ostalog je navedeno, da je Evropska komisija ukazala srpskim zvaničnicima na neophodnost da se sprovede potpuna revizija postupka reizbora, da će ovakav proces u potpunosti podržati i pomno nadzirati, kao i da će se ovaj nadzor odraziti i na godišnji izveštaj o napretku i na moguću ocenu srpske kandidature za pristupanje Evropskoj uniji.

Pitanje i odgovor u integralnoj verziji objavljeni su na elektronskoj stranici www.sudije.rs i www.uts.org.rs

Pročitajte pitanje MEP Luigija de Magistrisa i odgovor Fulea, na srpskom jeziku

Pročitajte pitanje MEP Luigija de Magistrisa i odgovor Fulea u originalu na engleskom jeziku