Sudije kao mete

Uz iskreno žaljenje zbog nemilog događaja surovog ubistva sudije Dragiše Cvejića, apelujemo na nadležne organe da se pozabave bezbednošću svih zaposlenih u pravosuđu.

Podsećamo da smo i do sada u više navrata ukazivali na neadekvatnu zaštitu sudija i tužilaca kao i svih zaposlenih u pravosuđu i objekata u kome se odvijaju sudski procesi. Ovo brutalno ubistvo je samo jedno u nizu sličnih, događaja a još su sveža sećanja na ubistvo u samoj sudnici koje se dogodilo u Odžacima i svakako je ovo alarm na hitnu opstedruštvenu akciju kojom bi se ovaj rastući problem bio rešen.

Ovakav odnos drustva prema bezbednosti zaposlenih u pravosuđu jeste slika i prilika odnosa prema pravosuđu u celini a posebno odnosa izvršne vlasti prema nosiocima pravosudnih funkcija i signal koji mora da dovede do korenite promene.

Beograd,
21.mart 2008.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika
javnih tužilaca Srbije