Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Zajedničko pismo UTS i Društva sudija Srbije VSS-u, DVT-u i Ministarstvu pravde

Zajedničko pismo UTS i Društva sudija Srbije VSS-u, DVT-u i Ministarstvu pravde


Beograd, 20. mart 2012.

Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije uputili su zajednički dopis Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaštva i Ministarstvu pravde:

Izmenama pravosudnih zakona iz decembra 2010. godine propisano je preispitivanje odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i u odnosu na prvi put izabrane i reizabrane sudije i zamenike javnih tužilaca.Za navedene dve kategorije sudija i zamenika javnih tužilaca ne postoje ni indicije kako su VSS i DVT sproveli postupak zaključivanja o tome da (re)izabrani ispunjavaju kriterijume za izbor, pošto nije urađena nijedna obrazložena odluka o (re)izboru, suprotno odredbi člana 50. stav 5, a posebno člana 52. stav 4. Zakona o sudijama i člana 82 stav 3 Zakona o javnom tužilaštvu.

Međutim, izmenjeni zakoni ne propisuje jasne osnove i razloge koji bi se mogli staviti u „krivicu“ reizabranom i prvi put izabranom sudiji i zameniku javnog tužioca kao osnov za razrešenje. Kao osnov za pokretanje postupka za razrešenje propisani su propusti prvog sastava VSS u pogledu ocene ispunjenosti kriterijuma kojima reizabrani i prvi put izabrani sudija ničim nije doprineo, a u pogledu izbora zamenika javnih tužilaca, kao osnov za preispitivanje odluka prvog sastava DVT ostao je i postojanje razloga koji ukazuju na povredu postupka u donošenju odluke o izboru pojedinog zamenika javnog tužioca ili predlogu za izbor pojedinog javnog tužioca i zamenika javnog tužioca.

Od prvog izbora u decembru 2009. prošlo je više od dve godine. Sudije i zamenici javnih tužilaca izabrani na prvi mandat moraju da budu podvrgnute „reizboru“ krajem 2012. godine, pošto je neophodno da njihov rad bude ocenjen pre odlučivanja o tome da li će biti izabrani na stalnu sudijsku funkciju.

Ukoliko i dalje budu važile odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama i Zakona o javnom tuužilaštvu iz decembra 2010, moguće je da se desi apsurdna situacija da prvi put izabrane sudije i zamenici javnih tužilaca istovremeno budu u dva postupka: jednom, u kome bi bio preispitivan njihov izbor i drugom, u kome bi bio ocenjivan njihov rad (radi odlučivanja o njihovom izboru na stalnu funkciju). Ovakvo postupanje produbilo bi nesigurnost koja i inače već predugo traje u pravosuđu i ostavlja dugoročne štetne posledice.

Zbog toga Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije pozivaju Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Ministarstvo pravde da razmotre ovo pitanje i preduzmu odgovarajuće mere radi usvajanja izmena i dopuna zakona pravosudnih zakona kojima bi preispitivanje odluka VSS i DVT o predlogu za prvi izbor bilo izbačeno, a preispitivanje reizabranih sudija i zamenika javnih tužilaca bilo ograničeno na kratak vremenski rok i na uzak krug nosilaca pravosudne funkcije, i to samo onih protiv kojih je do 16.12.2009. godine bio podnet predlog za razrešenje.

Dragana Boljević
predsednica Društva sudija Srbije

dr Goran Ilić
predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

 

Dopis u izvornom obliku možete pogledati  OVDE 226.47 Kb:

Poslednje vesti

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije