Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost UTS: Odlukom USS otvoreno pitanje profesionalne odgovornosti pojedinih članova DVT

Beograd, 25. jul 2012.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije smatra da je  nakon donošenja odluke Ustavnog suda Srbije da usvoji sve razmatrane žalbe neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnika tužilaca i ukine sve odluke Državnog veća tužilaca otvoreno pitanje profesionalne odgovornosti  pojedinih članova Državnog veća tužilaca, a naročito predsednika oba saziva Državnog veća tužilaca.

U vezi sa tim Udruženje tužilaca smatra da su izabrani članovi Državnog veća tužilaca  iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, u sadašnjem sastavu potpuno izgubili profesionalni i moralni kredibilitet da dalje učestvuju u radu Državnog veća tužilaca.

Podsećamo da je UPRAVNI ODBOR UTS na sednici od 30. juna ove godine, doneo odluku da JAVNO POZOVE sve izabrane članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca da podnesu ostavke na funkciju člana Državnog veća tužilaca jer su, nakon sprovedenog postupka preispitivanja opšteg izbora javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, izgubili poverenje domaće i međunarodne stručne javnosti, uključujući i UTS, kao jedinog reprezentativnog strukovnog udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Republici Srbiji.

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail