Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost UTS: DVT nastavlja sa kršenjem prava neizabranih tužilaca

UTS: DVT nastavlja sa kršenjem prava neizabranih tužilaca

Beograd, 20. avgust 2012.

Nakon donošenja odluke Ustavnog suda Srbije da prihvati sve razmatrane žalbe neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i ukine sve odluke Državnog veća tužilaca, Državno veće tužilaca nastavlja sa praksom kršenja prava neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Umesto da sprovede odluku Ustavnog suda Srbije i donese odluku o izboru na funkciju zamenika javnog tužioca svih neizabranih nosilaca javnotužilačke funkcije kojima je Ustavni sud Srbije usvojio žalbu, Državno veće tužilaca, bez bilo kakvog pravnog osnova, poziva ove ljude telefonom, ispituje ih na okolnosti trenutnog radno-pravnog satusa u nekakvom postupku koji vode bez bilo kakvih poznatih pravila, a koji i ne postoji u pravnom sistemu Republike Srbije.

Ponavljanje prakse kršenja pravnih normi potvrđuje stav Udruženja tužilaca da su izabrani članovi Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, potpuno izgubili profesionalni i moralni kredibilitet da dalje učestvuju u radu Državnog veća tužilaca zbog čega je Udruženja tužilaca već pozvalo sve izabrane članove Državnog veća tužilaca iz redova javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca da podnesu ostavke na funkciju člana Državnog veća tužilaca.

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail