Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje: Odlukom Državnog veća tužilaca povređen Zakon o javnom tužilaštvu

Saopštenje: Odlukom Državnog veća tužilaca povređen Zakon o javnom tužilaštvu

Državno veće tužilaca je na sednici održanoj 7.5.2014. godine predložilo za izbor kandidate za apelacione javne tužioce, izabralo zamenike javnih tužilaca i predložilo za izbor kandidate za zamenike javnih tužilaca koji se prvi put biraju na javnotužilačku funkciju.

Premda, Udruženje smatra da izabrane i predložene kolege zaslužuju da profesionalno napreduju, kao i da je ova odluka bila neophodna, budući da primena novog Zakonika o krivičnom postupku iziskuje znatno povećanje broja zamenika javnih tužilaca, u isti mah, ukazujemo da je odlukom Državnog veća tužilaca povređen Zakon o javnom tužilaštvu.

Naime, Zakon o javnom tužilaštvu u čl. 82 st. 1 propisuje da se predlaganje i izbor za javnotužilačku funkciju vrši na osnovu rang liste, primenom kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti. Državno veće tužilaca, nije usvojilo akt kojim bi se odredili kriterijumi i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti, niti je u postupku odlučivanja sastavilo rang listu kandidata za izbor i predlaganje kandidata na funkciju javnog tužioca ili zamenika javnog tužioca.

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail