Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost UTS upozorava da se neproverenim tekstovima u štampi ugrožava nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva

UTSUdruženje tužilaca Srbije upozorava da se tekstovima u štampi, izjavama i prilozima u elektronskim medijima, u kojima se iznose (često i uz navođenje imena sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca) neproverene informacije, paušalne ocene i komentari o postupanju i odlukama javnih tužilaštava, kao i sudova, u predmetima za koje postoji povećan interes javnosti, ozbiljno ugrožava nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva, a neretko i lična bezbednost imenovanih sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i njihovih porodica.

U opštem interesu, Udruženje tužilaca Srbije poziva medije da se prilikom objavljivanja informacija i komentara drže profesionalnih standarda, objavljuju proverene i tačne podatke o radu pravosudnih organa, na način koji ne ugrožava postupke u toku i ličnu bezbednost sudija, tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Ovako će biti otklonjene sumnje u motive kada se javnosti prezentuju neproverene informacije i javnost će ostvariti pravo na pravu i potpunu informaciju.

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail