Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Zakoni i odluke Pisma članova Slavko Knežević: UTS primer principijelnosti i istrajnosti

Slavko Knežević: UTS primer principijelnosti i istrajnosti


Paraćin, 3. avgust 2012.

Poštovani predsedniče,

uskoro će se navršiti jedna godina kako sam se, u ime velikog broja zamenika JT, obratio Udruženju pismom "Farsa je završena" povodom završetka postupka preispitivanja prigovora neizabranih nosilaca javnotužilačkih funkcija. Izrazio sam veliku zahvalnost na svakoj pomoći koju ste nam, tada već dve godine, pružali od pravnog i ljudskog nasilja kojim su nas obasuli DVT, Ministarstvo pravde i izvršna vlast.

Preko noći smo, bez suda i postupka, postali nemoralni, nedostojni i nestručni. Kao što su neki preko noći postali moralni, dostojni i stručni.

Danas,Ustavni sud nam je pismenom potvrdom vratio ono što nam je na silu oduzeto. Ono na čemu je tri godine ukazivao Goran Ilić, Jasmina Kiurski, Radovan Lazić, kao i celokupna stručna javnost ove zemlje, Pravni fakulteti i istaknuti pravnici, međunarodna tela, komisije i organi, evropska i svetska strukovna udruženja, nevladine organizacije, advokati i velika većina građana naše zemlje. Ali sve do odluke Ustavnog suda Srbije to nije bilo dovoljno. Izvršna vlast je bila neprikosnovena. Međutim, Ustavni sud je rekao poslednju reč i stavio tačku na najveći promašaj u istoriji srpskog pravosuđa.Još uvek mislim da se sve ovo nije desilo nama, da je deo nekog drugog vremena i neke druge teritorije.

Čitajući Analitički izveštaj o stanju u srpskom pravosuđu naša stvarnost je drugačija. Pored prioriteta o vraćanju neizabranih sudija i tužilaca i stavljanje van snage reizbora iz 2009 godine,institucije koje su učestvovale u ovoj nesreći treba promeniti.
 
U ime velikog broja neizabranih nosilaca JT podržavam stav Udruženja o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti članova DVT. Članovi DVT, izuzimajući profesora Milana škulića, nemaju više nikakav kredibilitet za nastavak rada u ovom telu. U situaciji da su im sve odluke kojima su odbili prigovore ukinute a žalbe uvažene, oni su izgubili poverenje da dužnost obavljaju stručno, nepristrasno i zakonito. Pored toga,oni više ne poseduju potreban legitimitet jer ne mogu predstavljati i odlučivati o pravima velikog broja nosilaca javnotužilačke funkcije koji nisu učestvovali u njihovom izboru. U tom smislu nemaju niti poverenje i kredibilitet, niti legitimnost za rad.

A dosadašnji rad Udruženja, sa ovakvim Upravnim odborom i predsednikom, daje primer principijelnosti i istrajnosti u ostvarivanju zadatih ciljeva Udruženja. U nadi da ćete i u budućim vremenima braniti samostalnost tužilaštva od uticaja svake druge vlasti podržavamo vas i želimo uspeh u radu.

S poštovanjem,
Slavko Knežević,
iz Paraćina

Poslednje vesti

Dragan Popović: Vlast stvara paralelni civilni sektor u Srbiji Dragan Popović: Vlast stvara paralelni civilni sektor u Srbiji Državno organizovanje nevladinih organizacija, tj. osnivanje organizacija koje nisu posvećene svojoj misiji, već služe isključivo za ostvarivanje... More detail
GRECO između ostalog pohvalio napore DVT GRECO između ostalog pohvalio napore DVT Grupa država protiv korupcije (GRECO) saopštila je da Srbija i dalje nije u potpunosti ispunila nijednu od 13 preporuka tog tela Saveta Evrope za sprečavanje... More detail
Šta je svrha vođenja disciplinskih postupaka protiv tužilaca? Šta je svrha vođenja disciplinskih postupaka protiv tužilaca? O ovoj temi, za članak u dnevnom listu Blic izjave su dali Goran Ilić, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT) i poverenik za samostalnost... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije