Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Zakoni i odluke Odluke o izboru javnih tužilaca Odgovori Državnog veća tužilaca

Odgovori Državnog veća tužilaca


Beograd, 31. decembar 2009.

Odgovori Državnog veća tužilaca na inicijativu za preispitivanje i izmenu odluke o broju zamenika javnih tužilaca i na pitanje o javnosti rada veća

Državno veće tužilaca primilo je vaš dopis broj 223/09 od 16.11.2009. godine koji se odnosi na inicijativu za preispitivanje i izmenu Odluke o broju zamenika javnih tužilaca („Službeni glasnik RS" br. 43/2009).

Ovom odlukom određuje se broj zamenika javnih tužilaca u Republičkom javnom tužilaštvu, apelacionim javnim tužilaštvima, višim javnim tužilaštvima. tužilaštvu za organizovani kriminal i tužilaštvu za ratne zločine.

Državno veće tužilaca oglasilo je u "Službenom glasniku RS". broj 62/2009 od 5. avgusta 2009. godine, kao i u dnevnim listovima "Politika" i "Danas", izbor za zamenike javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Republici Srbiji, u skladu sa odredbama člana 78. Zakona o javnom tužilaštvu („Službeni glasnik RS" broj 116/08), a u vezi sa Odlukom o broju zamenika javnih tužilaca.

U toku je izbor za zamenike javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Republici Srbiji. Nova organizacija javnih tužilaštava, primena pravosudnih zakona kao i proširenje ovlašćenja i odgovornosti javnog tužioca, ubrzo će pokazati da li je opravdano smanjenje broja zamenika javnih tužilaca.

Državno veće tužilaca pratiće sprovoćenje reforme krivičnog zakonodavstva, i pažljivo će razmotriti potrebu povećanja broja zamenika javnih tužilaca, u skladu sa dodatnim obavezama i angažovanjima nosilaca javnotužilačkih funkcija. Vaša inicijativa zato je blagovremena i ukazuje na potrebu kontinuiranog praćenja uloge i efikasnosti javnih tužilaca.
 
Odgovor Državnog veća tužilaca na pitanje o javnosti rada veća

Državno veće tužilaca primilo je vaš dopis broj 228/09 od 16.11.2009. godine koji se odnosi na sednicu Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije održanoj 14. novembra 2009. godine, na kojoj se diskutovalo o tome da li je Državno veće donelo odluku kojim je rad Veća proglašen službenom tajnom odnosno zatražen odgovor na pitanja da li je Državno veće tužilaca donelo odluku prema kojoj su razlozi za donošenje odluka i postupak njihovog donošenja proglašeni službenom tajnom ili je zauzeto stanovište da bi celokupan rad Državnog veća tužilaca trebalo da bude tajna, kao i da li je takva odluka doneta da bi za posledicu imala da su i razlozi za izbor ili neizbor zamenika javnih tužilaca, ili predlaganje ili nepredlaganje nosilaca javnotužilačkih funkcija službena tajna.

Državno veće tužilaca na osnovu člana 22. stav 3. Poslovnika o radu Državnog veća tužilaca („Službeni glasnik RS", br. 55/2009.), donelo je Odluku o čuvanju tajnosti podataka, 3. novembra 2009. godine, sa sledećih razloga.

Navedena odluka je doneta radi zaštite eventualnih poverljivih podataka do kojih dolaze nosioci javnotužilačkih funkcija po prirodi svoga posla i koji nose oznaku službena tajna sa ciljem da niko od članova Državnog veća tužilaca, uključujući i druga lica koja su bila prisutna na sednicama veća kada su razmatrane pojedinačne prijave i utvrđivani predlozi za prvi izbor odnosno izbor na javnotužilačku funkciju, ne mogu da ih dostave trećim licima.
Isto objašnjenje se odnosi i na podatke koji sadrže lični listovi kandidata koji potiču iz reda pravosudnih organa, a što je označeno kao službena tajna Zakonom o javnom tužilaštvu i Zakonom o uređenju sudova, a sve u cilju onemogućavnja pristupa informacijama koje bi predstavljale povredu privatnosti za učesnike na oglasu.

Sa svega napred iznetog rad Državnog veća tužilaca, kao i rezultati rada Veća po oglasu za izbor nosilaca javnotužilačke funkcije nisu proglašeni službenom tajnom.

Predsednik Državnog veća tužilaca
Slobodan Radovanović

Ovde možete preuzeti skenirani primerak odgovora Državnog veća tužilaca

Poslednje vesti

Saopštenje Sindikata pravosuđa Srbije: Podrška Goranu Iliću kao zvono za buđenje Saopštenje Sindikata pravosuđa Srbije: Podrška Goranu Iliću kao zvono za buđenje Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku Goranu Iliću a pre svega istini koju je izgovorio. Istina je, kažu, najbolje opravdanje a priznanje se... More detail
Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Povodom pisanja pojedinih tabloidnih medija o izjavi dr Gorana Ilića zamenika Republičkog javnog tužioca, člana Državnog veća tužilaca i Poverenika... More detail
Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije