Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Zakoni i odluke Odluke o izboru javnih tužilaca PREPORUKE PRAVNOG TIMA UDRUŽENJA JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA SRBIJE

PREPORUKE PRAVNOG TIMA UDRUŽENJA JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA SRBIJE

{mosimage}
Beograd, 19. avgust 2010.

povodom Odluke Državnog veća tužilaca o izboru javnih tužilaca od 30.novembra 2009. godine i Odluke Državnog veća tužilaca o izboru zamenika javnih tužilaca od 15.12.2009.godine.

Imajući u vidu da Državno veće tužilaca nije donelo posebne Odluke o prestanku funkcije javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca koji nisu izabrani po Odluci o izboru javnih tužilaca od 30.novembra 2009. godine i Odluci o izboru zamenika javnih tužilaca od 15.12.2009.godine, pravni tim Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije smatra da dostavljanje odluka Državnog veća tužilaca o prestanku dužnosti, odnosno fukcije stvara pravni osnov za izjavljivanje žalbe Ustavnom sudu po članu 161. stav 4. Ustava RS, pa stoga preporučuje da:

1. Svi neizabrani javni tužioci i zamenici javnih tužilaca koji su primili Odluku Državnog veća tužilaca o prestanku dužnosti, odnosno funkcije koja sadrži obrazloženje sa individualizovanim razlozima izjave žalbu Ustavnom sudu po članu 161. stav 4. Ustava RS, u roku od 30 dana, saglasno članu 84. Zakona o Ustavnom sudu, Napominjemo da navedene odluke Državnog veća tužilaca o prestanku dužnosti, odnosno funkcije koje su dostavljene pravnom timu na uvid ne sadrže pouku o pravnom leku, što je suprotno odredbama člana 161. st.4. Ustava RS i člana 99. st.1. Zakona o Ustavnom sudu.

2. Javni tužioci i zamenici javnih tužilaca koji su podneli ustavnu žalbu imaju pravo na izjavljivanje žalbe Ustavnom sudu po članu 161.stav 4. Ustava RS, protiv pojedinačne Odluke Državnog veća tužilaca o prestanku dužnosti, odnosno funkcije jer su ustavne žalbe podnete zbog povrede ustavnih prava pojedinaca u postupku opšteg izbora  i donošenja Odluke o izboru javnih tužilaca od 30.novembra 2009. godine i Odluke o izboru zamenika javnih tužilaca od 15.decembra 2009.godine, a ne zbog odluke o prestanku funkcije. Pravilnim tumačenjem stava 4. člana 161. Ustava RS proizilazi da podneta ustavna žalba ne isključuje pravo na izjavljivanje žalbe Ustavnom sudu.

3. Javni tužioci i zamenici javnih tužilaca koji su već izjavili žalbu Ustavnom sudu protiv Odluke o izboru javnih tužilaca od 30.novembra 2009. godine i Odluke o izboru zamenika javnih tužilaca od 15.12.2009.godine (odluke o prestanku funkcije), takođe imaju pravo da izjave žalbu Ustavnom sudu protiv pojedinačne Odluke Državnog veća tužilaca o prestanku dužnosti, odnosno funkcije, jer se radi o različitim odlukama u formalno pravnom smislu. Stoga smatramo da je celishodnije izjavljivanje nove žalbe umesto dopune na već izjavljenu, jer se samo u slučaju pojedinačne odluke, u formalnom i materijalnom smislu, radi o odluci o prestanku funkcije saglasno članu 161. st.4. Ustava RS. To svakako ne isključuje mogućnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca da se obrate Ustavnom sudu podneskom (dopuna žalbe) u kome će da se izjasne o individualizovanim razlozima sadržanim u obrazloženju posebnih Odluka.
    Napominjemo da se u slučaju izjavljivanja nove žalbe Ustavnom sudu ne može koristiti obrazac žalbe objavljene na sajtu Udruženja, jer se radi o različitom pravnom osnovu.

4. Takodje, preporučujemo da neizabrani javni tužioci i zamenici javnih tužilaca podnesu pritužbu Zaštitniku građana shodno odredbi člana 24. - 31. Zakona o zaštitniku građana zbog nedostataka u radu Državnog veća tužilaca kao organa uprave, s obzirom da su rad Državnog veća tužilaca pratili isti nedostaci kao i rad Visokog saveta sudstva i da je Zaštitnik građana ocenio da su u radu Visokog saveta sudstva prilikom donošenja Odluke o izboru sudija povređena načela dobre uprave.
U prilogu vam dostavljamo primerak pritužbe koje su Zaštitniku građana podnosile sudije.

Ukoliko neizabrani javni tužioci i zamenici javnih tužilaca smatraju da su povređeni diskriminatornim postupanjem Državnog veća tužilaca,u postupku donošenja pojedinačnih odluka, odnosno da u konkretnom slučaju postoji neki od oblika ili slučajeva diskriminacije (na osnovu starosnog doba, bračnog i porodičnog statusa i drugih ličnih svojstava) mogu podneti pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti shodno članu 35. Zakona o zabrani diskriminacije ili svoje pravo ostvariti u sudskom postupku podnošenjem tužbe na osnovu člana 43. Zakona o zabrani diskriminacije.

Stanovište Pravnog tima Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije povodom navedenih odluka poslato je na mišljenje profesorima pravnih fakulteta.

 

Poslednje vesti

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj... More detail
Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije